Zadnja velika klasika s slovensko peterico

Zadnja velika klasika s slovensko peterico
08.10.2021 AVTOR: DZ

Še zadnja velika stvar v tej sezoni. Il Lombardia, kot ji pravijo Italijani. Dirka po Lombardiji je peti in zadnji spomenik v tej sezoni. Obogaten z izjemnimi Slovenci.

Dirka po Lombardiji. Po letu 2016 bo spet “obrnila smer”. V zadnjih letih je cilj gostil Como, zdaj se bodo kolesarji iz Coma podali na 239 kilometrov dolgo pot z več kot 4500 metri nadmorske višine. Cilj dirke, ko so jo prvič izpeljali leta 1905 se tako vrača v Bergamo.

Po razgibanem uvodu bomo tokrat vzpon na Madonna del Ghisallo videli že po dobrih 30 kilometrih. A kolesarji se bodo nanj podali z lažje smeri. Sledil bo edini pravi ravninski odsek proti naslednjemu vzponu . Govorimo o 9,4 km dolgem klancu na 924 metrov visoko Roncolo Alto. Povprečni naklon je 6,6-odstoten, najtrmejši del pa je kmalu po začetku. Tam je naklon 17-odstoten. Na vrhu bo za kolesarji že več kot sto kilometrov dirkanja. Po spustu bo takoj sledil vzpon na Berbenno.

Ta je dolg 6,8 km, povprečni naklon pa je 4,6-odstoten. Na 705 metrov visok vrh bodo kolesarji prišli po 130 kilometrih dirkanja. Potem pa spust v San Pellegrino in ponovno vzpenjanje. Tokrat na Zamblo Alto. Sicer 24 km dolg vzpon, ki pa je sestavljen iz iz dveh delov. Prvi del je dolg 11 km, sledi rahel spust in ravninski del, potem pa še zaključna dva kilometrov. S 1257 metri nadmorske višine bo to tudi najvišja točka letošnje dirke po Lombardiji.

Kolesarji jo bodo dosegli po 175 kilometrih dirkanja. Po spustu do Gazzanige bo sledil še zadnji daljši klanec dneva. Passo di Ganda. Tudi tokrat se bodo kolesarji povzpeli na več kot tisoč metrov nadmorske višine. Natančneje. Po 9,2 km vzpenjanja bodo kolesarji na 1060 metrov visok vrh prišli po 207 kilometrih dirkanja. Gre za najtežji vzpon dneva. Povprečni naklon je 7,3-odstoten. Kolesarji bodo morali premagati 675 metrov nadmorske višine. Cesta se najbolj povzpne v zadnjih 2,5 kilometrih.

Naklon tega dela je v povprečju skoraj 10-odstoten. Krajši odsek je celo 15-odstoten. Vsekakor je vzpon dovolj zahteven za resnejšo selekcijo. Sledil bo 16 kilometrov dolg spust skozi Nembro, potem pa še deset kilometrov ravnine pred zadnjo “špico” na Colle Aperto. Prav ta klanec bi lahko določil zmagovalca. Govorimo o 1,6 km dolgem vzponu s skoraj osem odstotnim naklonom. Strma špica po več kot 230 kilometrih dirkanja. Sledi samo še krajši spust in ravnina do cilja.

Kaj pa konkurenca? Izjemna. Brez dvoma. Na startu bo tudi pet Slovencev: Tadej Pogačar, Primož Roglič, Matej Mohorič, Jan Polanc in Domen Novak. Brez dvoma spadata Roglič in Pogačar v najožji krog favoritov. Oba sta pokazala odlično pripravljenost, še posebej Roglič, ki je v zadnjem tednu dobil obe enodnevni dirki, na katerih je nastopil. Govorimo o dirki po Emiliji in dirki Milano-Torino. Obe sta se končali na vrhu vzponov, Lombardija se sicer ne, a vendar je zelo zahtevna.

Pogačar je na dirki Tre Valli Varesine tudi pokazal odlično pripravljenost. Kljub defekut je bil tretji, že naslednji dan pa četrti na “Supergi”. Matej Mohorič prihaja po odpeljani veliki klasiki Pariz-Roubaix. A konkurenca je tokrat zares močna. Predvem Deceuninck Quick Step bo lahko igral ekipno igro, saj imajo izjemne posameznike: Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe, Joao Almeida …

Potem so tu Adam Yates, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot, Michael Woods, Alejandro Valverde, Dan Martin, Jonas Vingegaard, Nairo Quintana, David Gaudu, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Emanuel Buchmann, Mikel Landa, Jack Haig, Gino Mader, Mark Padun, Dylan Teuns, Tim Wellens, Simon Yates, Bauke Mollema, Davide Formolo, Marc Hirschi, Diego Ulissi, Rafal Majka …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ