Zadnji preizkus pred Tourom nadvse zahteven

Zadnji preizkus pred Tourom nadvse zahteven
01.02.2024 AVTOR: DZ

Dirka po Dofineji velja za eno izmed najtežjih enotedenskih etapnih dirk in za mnoge je zadnja preizkušnja pred dirko po Franciji. Letošnja trasa je spet zelo zahtevna.

Od 2. do 9. junija bo v Franciji na sporedu že 76. izvedba nadvse prestižne dirke Criterium du Dauphine. Traso so razkrili v Lyonu, tam pa je bil tudi glavni mož dirke po Franciji Christian Prudhomme. Seveda za organizacijo dirke po Dofineji stoji agencija ASO, tako da je Dofineja vedno pravi preizkus pred velikim Tourom. Velikokrat so tudi kakšne etape podobne, vključijo vzpone, morda kronometre.

Velikokrat pa tudi preizkušajo nove klance, ki jih potem ob morebitnem uspehu kasneje vključijo tudi v traso Toura. Letos se bo karavana sploh prvič na osemdnevno dirko podala iz departmaja Allier. Kolesarji pa se bodo soočili s 34 km dolgim kronometrom in ob koncu z alpskimi preizkušnjami. Vrača se zelo strm klanec Plateau des Glieres, novinec med vzponi pa je vsekakor še težji Samoens.

Letos se bodo tam soočili mnogi velikani tega športa. Tadej Pogačar sicer ne, saj bo predtem nastopil na dirki po Italiji in se bo potem poskušal pripraviti na dirko po Franciji. A klasična priprava zgolj na Tour velikokrat vsebuje prav nastop na Dofineji in nastop so že napovedali Primož Roglič, ki je dirko že dobil, pa aktualni zmagovalec Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel, Jai Hindley, Aleksander Vlasov, Mattias Skjelmose, Sepp Kuss, Tao Geoghegan Hart …

Prva etapa bo predvsem v prvem delu s tremi kategoriziranimi vzponi - dvema tretje in enim četrte kategorije - razgibana, a vseeno lahko pričakujemo obračun sprinterjev za zmago. Že druga je povsem drugačna. Štirje kategorizirani vzponi - najtežji je druge kategorije - a prevsem zanimiv zakjuček. Po 115 kilometrih dirkanja se prične vzpenjanje in to postopoma nadaljuje vse do cilja na 1255 metrih nadmorske višine. Po 142 kilometrih bo cilj na vrhu prelaza Col de la Loge.

Zaključek je sestavljen iz dveh kategoriziranih klancev. Prvi je druge kategorije. To je Cote de Saint Georges en Couzan. Dolg je sedem kilometrov, povprečni naklon pa je 5,8-odstoten. Po krajši ravnini pa je še 3,1 km dolg Col de la Croix Ladret. Povprečni naklon je 6,1-odstoten. Po vrhu se vzpenjanje ne konča in se nadaljuje vse do omenjenega cilja. Tudi tretja etapa je zelo razgibana. Začne se v pokrajini Puy de Dome. Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov.

Po dva tretje in četrte kategorije ter enega druge. Ciljni vzpon bo ponujal priložnost za obračun med najboljšimi. Cilj bo na Les Establesu. Ta klanec je dolg 3,8 km, povprečni naklon pa je 5,2-odstoten. V četrti etapi bo napočil čas za vožnjo na čas. Dolžina bo podobna zadnjemu kronometru na dirki po Franciji, a vseeno bo trasa kronometra na dirki po Dofineji precej lažja. Saint Germain Laval bo gostil start, 34,4 km kasneje pa bo vilj v Neuliseju. Kronometer bo dolg 34,4 km.

V peti etapi bodo še zadnjo priložnost iskali sprinterji. Potem pa se bo začelo tridnevno kolesarjenje v Alpah. Tri etape in trije ciljni vzponi. vsi tudi precej strmi. Šesta etapa se bo začela v Hauterivesu in končala na vrhu 1385 metrov visokega vzpona ekstra kategorije Le Collet d’Allevard. Gre za 11,1 km dolg klanec z 8,1-odstotnim povprečnim naklonom. Vmesni del med četrtim in sedmim kilometrom je skoraj 10-odstoten. Najstrmejši pa je zadnji kilometer.

To pomeni, da bomo videli obračun najboljših za vsako sekundo. Naslednji dan bo še precej zahtevnejši. Kolesarji se bodo vozili po dobro poznanih prelazih. Štirje bodo prve kategorije, ciljni klanec na Samoens pa bo ekstra kategorije. Albertville bo gostil start 145,5 km dolge etape in takoj se bo začelo vzpenjanje. Prelazi pa naslednji: Col de Saisies (9,4 km in 6,6%), Col des Aravis (6,9 km in 6,9 %), Col de la Colombiere (11,6 km in 5,8 %) in Cote d’Araches (6,1 km in 7,1 %).

Vse to bo samo priprava za zaključek. Po prihodu v Verchaix se bo začel vzpon na Samoens 1600. Gre za 10 kilometrov dolgo pot s kar 9,3-odstotnim povprečnim naklonom. Po prvih dveh lažjih kilometerih je potem naklon skorajda do cilja okrog 10-odstoten, tako da gre za res zahteven klanec, ki v kolesarstvu ni tako poznan kot nekateri okoliški. Tu v bližini je namreč tudi Col de Joux Plane. Etapa bo imela kar 4268 metrov nadmorske višine.

Dirka se bo tudi končala z gorsko etapo. Thones bo gostil start, cilj pa bo na Plateau des Glieres. Karavano bodo popeljali čez štiri kategorizirane vzpone. Trije bodo prve kategorije, vmesni pa tretje. Začelo se bo s prelazom Forclaz (7,1 km in 7,3 %), potem pa še Col des Esserieux (4,2 km in 5,4 %), Le Saleve (12,1 km in 6,8 %). Ob prihodu v Thorens pa se bo začel zaključni vzpon. Tudi zelo strm. To je Plateau des Glieres. Vzpon je dolg 9,4 km, povprečni naklon pa je 7,1-odstoten.

Cilj bo na 1447 metrih nadmorske višine. Zaključek po planoti bo potekal po makadamu. Sicer pa je prvih kilometer vzpona skoraj 11-odstoten. Nadpovprečno strmo je tudi med drugim in četrtim kilometrom in potem še tik pred prihodom na planoto. Vsekakor poligon za zanimiv spopad velikih zvezdnikov. Že zmaga na tako prestižni dirki - do zdaj sta jo izmed Slovencev dobila Jani Brajkovič in Primož Roglič - je nekaj posebnega. Za mnoge pa bo to pokazatelj pripravljenosti pred velikim ciljem - dirko po Franciji.


Dirka po Dofineji, etape
Nedelja, 2. junij, 1. etapa: Saint-Pourçain-sur-Sioule > Saint-Pourçain-sur-Sioule, 174,8 km
Ponedeljek, 3. junij, 2. etapa: Gannat > Col de la Loge, 142 km
Torek, 4. junij, 3. etapa: Celles-sur-Durolle > Les Estables, 181,2 km
Sreda, 5. junij, 4. etapa: Saint-Germain-Laval > Neulise, 34,4 km (posamična vožnja na čas)
Četrtek, 6. junij, 5. etapa: Amplepuis > Saint-Priest, 200,2 km
Petek, 7. junij, 6. etapa: Hauterives > Le Collet d’Allevard, 173,2 km
Sobota, 8. junij, 7. etapa: Albertville > Samoëns 1600, 145,5 km
Nedelja, 9. junij, 8. etapa: Thônes > Plateau des Glières, 152,5 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ