Zagrebška regija, vabljeni v zeleno oazo

Zagrebška regija, vabljeni v zeleno oazo
27.03.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Le pol ure vožnje iz centra hrvaške metropole (Zagreba) že lahko uživate v čudoviti naravi, tradicionalni kuhinji in okusih vrhunskih vin.

Za boljše spoznavanje in orientiranje na področju regije, si poglejte digitalni interaktivni prikaz Zagrebške županije www.locator-tzzz.com/

Bogastvo naravne in kulturne dediščine, številne možnosti aktivnosti v naravi

Zagrebška župnija kot zelena ogrlica objema mesto Zagreb in se ponaša z izjemno bogato dediščino, ki se kaže na vsakem koraku. O bogastvu naravnih lepot najbolje priča veliko število naravnih zaščitenih območij, med drugimi tudi dva naravna parka (Medvednica in Žumberak – Samoborsko gorje) ter edinstveni ornitološki rezervat Crna Mlaka. Gozdovi in gore so prepleteni s številnimi gorskimi, sprehajalnimi in kolesarskimi stezami, ki vas peljejo v samo srce narave. Pohodnikom, rekreativcem in zaljubljencem v naravo so na voljo številni gostinski objekti in dobro opremljene planinske koče. Vikend izletniki bodo lahko raziskali številne kraje, saj imajo na voljo več kot 40 izletniških točk in kmečkih domačij s ponudbo, ki bo zadovoljila tudi najbolj izbirčnega gosta

 

Vrhunska vina, tri vinske ceste, številne kulinarične specialitete

Če uživate v kombinaciji uživanja vrhunskega vina in uživanja v naravi, boste navdušeni. Zagrebška župnija ima tri vinske ceste - Plešivičko, Zelinsko in Samoborsko. Poleg tradicionalnih vin za to območje (purtugizec plešivic in kraljevina zelina), lahko na vinskih cestah oziroma v vinskih kleteh kupite ali degustirate tudi številne druge znane vinske sorte (chardonay, sivi pinot, renski rizling, črni pinot, frankovko, ...). Ljubitelji sira poiščite prav posebne "sirne ceste ", prav tako pa boste ljubitelji kulinarike navdušeni nad raznimi suhomesnatimi izdelki in drugimi domačimi dobrotami.

 

Bogata zgodovinska preteklost, niz dvorcev, viteške igre, številni sakralni objekti

Raznolikost in bogastvo kulturne dediščine (materialne in nematerialne) sta posledica burne preteklosti, ki je stoletja preživljala na križišču civilizacij. Ljubitelje lesene gradnje bodo vsekakor v ta kraj zvabile lesene turopoljske lepotice, edinstveni primerki sakralne gradnje, med katerimi je mogoče najbolj izpostavljena kapela Sv. Barbare v Veliki Mlaki.

Pravljične pejsaže, zlasti zahodnega predela županije, krasijo številni gradovi, ki ponosno stojijo kot opomniki na slavno zgodovino. Prav tako je treba omeniti Nove dvore Jelačićeve, ki predstavljajo edinstven primer do danes ohranjenega celovitega plemiško-gospodarskega kompleksa. Na področju Zagrebške župnije najdete tudi številne sakralne objekte, med katerimi je prav posebna spominska soba blaženega Alojza Stepinca v Krašiću.

Kulturna ponudba Zagrebške župnije je pestra in bogata. Pohvali se lahko s številnimi dogodki, ki pritegnejo turiste iz okolice in tudi iz sosednjih držav (od Samoborskega fašnika, Turopoljskega Jurjeva, Dneva Jelačića, Mednarodnega viteškega turnirja Sveta Helena, do Bučijade, manifestacije „Dragi naš kaj “, „Kaj su jeli naši stari “ in številnih drugih).

 

Atraktivna celoletna destinacija

Vabljeni, da obiščete Zagrebško župnijo, atraktivno izletniško destinacijo, zeleno ogrlico mesta Zagreba, destinacijo bogate zgodovine, tradicije, kulture in cerkvene dediščine, ohranjene narave in izjemnih pejsažev.

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ