Zahtevna trasa za prvo soočenje Rogliča, Vingegaarda in Evenepoela

Zahtevna trasa za prvo soočenje Rogliča, Vingegaarda in Evenepoela
27.01.2024 AVTOR: DZ, vir: Dirka po Baskiji

Medtem ko se bo Tadej Pogačar pripravljal na dirko po Italiji, bomo prvo soočenje preostalih treh kandidatov za vrh na Touru videli na dirki po Baskiji. Trasa je znana in je zelo zahtevna.

Jonas Vingegaard bo branil nadvse prepričljivo zmago na dirki po Baskiji. Glavna izzivalca pa bosta Remco Evenepoel in dvakratni zmagovalec dirke Baskiji Primož Roglič. S kakšno traso pa se bodo kolesarji soočili? Vsekakor bo 832,1 km dolga preizkušnja med 1. in 6. aprilom zelo zahtevna.

Po dveh letih se vrača uvodna vožnja na čas, ki bo tokrat potekala v Irunu, dolga pa bo vsega deset kilometrov. Vmes bo tudi krajši vzpon, tako kot bo do cilja vodil krajši klanec z deset odstotnim naklonom. Po izkušnjah iz preteklosti lahko rezultati te etape določijo način dirkanja v naslednjih dneh. A dejstvo je, da bodo naslednji dnevi zares zahtevni. Krajši, strmi vzponi, tehnično zahtevni spusti.

Dirka ponuja marsikaj. Med drugim kar 22 kategoriziranih vzponov in spet tudi odbitne sekunde za najboljše tri v posamični etapi. Druga etapa bo potekala v francoskem delu Baskije. Na poti od Iruna do Kanba bo samo en kategoriziran vzpon, a prave ravnine ne bo, kar pomeni, da še zdaleč ne bo lahka. Morda pride do sprinta, morda pa tudi do pobega.

Naslednja etapa od Ezpelete do Altsasuja bo dolga kar 191 kilometrov, vmes pa bodo kolesarji premagali šest kategoriziranih klancev. A od vrha zadnjega do cilja bo še 20 kilometrov. Etxarri Aranatz bo gostil start četrte etape do Legutia. Dolga bo 157 kilometrov. Na poti bodo štirje kategorizirani vzponi. Prvi druge kategorije in potem še trije tretje. Zadnji bo 17 kilometrov pred ciljem. V peti in šesti etapi se dirka vrača v nadvse poznane kraje za to preizkušnjo.

Vitoria Gasteiz bo gostila start Amorebieta Etzano pa cilj pete etape. Uvod v 176 kilometrov dolgo etapo bo mirnejši, po 89 kilometrih pa bo vrh vzpona prve kategorije. Vse pa se bo razpletlo ob prihodu v Amorebieto, kjer bodo kolesarji trikrat prečkali ciljno črto. V dveh krogih pa bodo morali čez vzpon Muniketagaina. Ta je dolg 3,5 km, povprečni naklon pa je 7,3-odstoten. Sledi spust in še krajši klanec.

Po tem klancu pa samo še spust v cilj, kar pomeni, da bo priložnost za obračun med kandidati za vrh. Start in cilj zadnje etape bo gostil Eibar. Gre za kopijo lanske zadnje etape, ki jo je na izjemen način dobil Jonas Vingegaard. Etapa bo dolga 138 kilometrov, vmes pa bo kar sedem kategoriziranih vzpnoov. Trije so prve kategorije, eden druge in trije tretje kategorije.

Vingegaard je lani napadel na predzadnjem klancu oziroma zadnjem prve kategorije - Izua. Potem je sledil še Urkaregi. Po spustu pa še rahlo vzpenjanje do cilja. Tudi letos bo to najtežja etapa dirke, tako da bo napeto vse do cilja. Poleg že omenjenih treh naj bi na dirki nastopili tudi kolesarji, kot so Mattias Skjelmose, Richard Carapaz, Tom Pidcock, Egan Bernal, Felix Gall, David Gaudu, Mikel Landa, Simon Yates, Nairo Quintana, Cian Uijtdebroeks ...

Etape
Ponedeljek, 1. april, 1. etapa: Irun - Irun 10 km (posamična vožnja na čas)
Torek, 2. april, 2. etapa: Irun - Kanbo 160 km
Sreda, 3. april, 3. etapa: Etzepeleta - Altsasu 190,9 km
Četrtek, 4. april, 4. etapa: Etxarri Aranatz - Legutio 157,5 km
Petek, 5. april, 5. etapa: Vitoria - Amorebieta 175,9 km
Sobota, 6. april, 6. etapa: Eibar - Eibar 137,8 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ