Žak Eržen v prvi deseterici

Žak Eržen v prvi deseterici
06.08.2023 AVTOR: KZS, Foto: KZS

Osem slovenskih nastopov je ponudila prva sobota na prvem združenem svetovnem prvenstvu pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze, kjer bodo do naslednje nedelje podelili kar 190. kompletov medalj.

Za cestne dirke so pri osrednji zvezi ob nenavadnem terminu sredi poletja močno spremenili tudi dnevne programe in se je vse skupaj začelo s cestnimi preizkušnjami. Za uvod so nastopili v obeh mladinskih kategorijah.

Slovenski tabor je veliko pričakoval predvsem od moškega dela mladinske vrste, saj se je zelo nadarjena zasedba že nekajkrat v tej sezoni izkazala na dirkah Pokala narodov. Med mladinkami tako visokih ciljev zagotovo ni bilo, kolesarke pa imajo tudi prek leta precej manj stika s konkurentkami kot naši mladinci.

Obe mladinski dirki pa sta za uvod potrdili namigovanja, da bo predvsem na zahtevnih krogih v Glasgowu prej kot ne šlo za nastop, ki ga terjajo preizkušnje v kriteriju. Slovenska peterica med fanti je prvi udarec doživela že ob padcu Jaka Marolta, ki v nadaljevanju ni več uspel ujeti priključka z najboljšimi. To so ves čas poskušali Jakob Omrzel, Erazem Valjavec in predvsem prvi slovenski adut Žak Eržen. Tudi oni pa so navkljub složnemu kolesarjenju zamudili odločilni moment dirke, ko je v ospredje prišla skupina kolesarjev, ki je na koncu odločala o medaljah. Žak Eržen, ki je zadnjič nastopil na cestnem svetovnem prvenstvu med mladinci pa je s svojo značilno vztrajnostjo na koncu v svoj prid odločil sprint svoje skupine 22. kolesarjev in končal na 9. mestu:« Za nami je res zahtevna dirka. Glede na našo formo in pripravljenost smo zagotovo pričakovali nekaj več, ampak ni se nam vse izšlo kot smo si želeli. Še posebej mi je hudo ker se mi zdi da je bila to trasa po mojem okusu. Ko smo izgubili dva kolesarja smo bili precej prikrajšani. Žal tudi nekatere druge reprezentance niso pokazale interesa, da bi se priključili vodilnim kolesarjem. Ne vem zakaj, ampak tako je bilo.« Zanimivo je, da je bil morda Eržen še najmanj razočaran med vsemi kolesarji mladinske vrste, kjer močnega razočaranja predvsem ni skrival Erazem Valjavec, ki bo novo priložnost med mladinci imel še naslednje leto.

Pri mladinkah so bile vse želje Slovenk pokopane že v uvodnem kilometru ko je ob rahlem trku z eno od kolesark kolo poškodovala Neža Zupanič. Tehnične težave je Kočevka imela tudi z rezervnim kolesom in dirke niti ni končala. Sara Pestotnik je svoj prvi nastop na tako velikem tekmovanju končala v spodnjem delu uvrščenih:« Vsekakor sem pričakovala več. Že na začetku pa me je presenetilo da se je začelo na polno že od prvega metra in nisem bila zraven. Nato sem še padla in res ni nič šlo kot sem si želela in si predvsem predstavljala. Upam, da bo čez leto dni bolje. Bom naredila vse, da bo tako.«

V spustu z gorskimi kolesi je visoke načrte na prvenstvu imela tudi Monika Hrastnik, ki je prvenstvo v Leogangu v Avstriji pred tremi leti končala z bronastim odličjem. Po padcu na treningu pa se Štajerki ni uspelo vmešati v boj za odličja. Prvi del proge je odpeljala dokaj uspešno, v nadaljevanju pa so bolečine v prsih opravile svoje. Obenem na precej uničeni progi ni razvila v celoti niti svoje hitrosti:« Seveda sem si želela več in vsi treningi so kazali v to smer. Po padcu pa enostavno bolje ni šlo in sem najbolj zadovoljna da bom Škotsko zapustila cela. Bolečine bodo sčasoma popustila, v tem letu pa me čaka še nekaj zelo pomembnih nastopov.« Tu nedvomno omenimo nastop na evropskem prvenstvu v Franciji, kjer bo branila zadnja dva naslova prvakinje s prvenstev v Mariboru.

Značke: Svetovno prvenstvo, Cestno
Ključne besede:
Žak Eržen
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ