Zakaj je imel spremljevalni avtomobil Ganne na kronometru polno streho rezervnih koles?

Zakaj je imel spremljevalni avtomobil Ganne na kronometru polno streho rezervnih koles?
09.03.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti, StickyBottle

Na uvodnem kronometru dirke Tirreno – Adriatico je svetovni prvak Filippo Ganna še enkrat več pokazal svojo moč in prepričljivo zmagal. Po etapi pa so se pojavila ugibanja, zakaj je bilo na avtomobilu Ineosa osem rezervnih koles?

Filippo Ganna je tako močan, da najbrž ne rabi inovativnih Ineosovih taktik in iskanja »marginal gainsov«, da bi zmagoval v kronometru, seveda pa ne škodi, če lahko brez dodatnega napora pridobi še kakšno sekundo.

Nova taktika Ineosa se je pokazala na uvodnem kronometru Tirrena – Adriatica, kjer je gledalce presenetil prizor avtomobila Ineosa, ki je spremljal Ganno, saj je imel na strehi kar osem rezervnih koles. Eno bi bilo za potrebe svetovnega prvaka povsem dovolj ...

Gre za novo in dokaj nepreizkušeno metodo zmanjševanja zračnega upora. Prihranki v zavetrju so dodobra raziskani, za velike objekte, ki se gibajo za kolesarjem, pa obstaja le ena specifična študija. V njej so analizirali zračni upor kolesarja, če se je za njim vozil klubski avtomobil na 3 metrih, 5 metrih in 10 metrih razdalje, kolikor znaša minimalna predpisana razdalja s strani UCI. Ki pa se je športni direktorji le malokrat držijo, če pozorno spremljate posnetke, niso avtomobili skoraj nikoli 10 metrov oddaljeni od kolesarja.

V študiji so prišli do izsledkov, da se zračni upor zaradi avtomobila za njim zmanjša za 3.7 % na 3 metrih, 1.4 % na 5 metrih in 0.2 odstotka na 10 metrih. Povedano drugače – kolesar bi na 50 kilometrov dolgem kronometru pridobil 62,4 sekunde (3m), 24.1 sekunde (5m) ali 3.9 sekunde (10 m). V disciplini kjer vsaj v zadnjem obdobju pogosto odločajo sekunde, je vsakršna pomoč, pa čeprav le slabih štirih sekund, zelo dobrodošla. In če upoštevamo, da je večino časa avtomobil vsaj nekoliko bližje, potem na 50 kilometrih že govorimo o desetih sekundah in več, ki jih kolesar prihrani, to pa še zdaleč ni zanemarljivo.

Ker se z velikostjo objekta za kolesarjem povečuje pozitivni vpliv na zračni upor, so se tako pri ekipah začeli posluževati taktike s polno streho rezervnih koles, ki poveča površino, s katero avtomobil reže zrak. Tukaj se torej skriva odgovor na vprašanje, zakaj je Pippo Ganna potreboval kar osem rezervnih koles. Tudi pri QuickStepu drugega Remca Evenepoela so se poslužili enake taktike, spremljevalni avtomobil Tadeja Pogačarja pa je imel na strehi le eno rezervno kolo ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ