Zaključek dirke pripadel Emmi Pooley, Vosova skupna zmagovalka

Zaključek dirke pripadel Emmi Pooley, Vosova skupna zmagovalka
14.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
Z dvema zahtevnima gorskima etapama se je končal Giro Rosa, najzahtevnejša etapna dirka v ženskem koledarju.
Sedma etapa od Aprice do Chiavenne je bila ravninska in dolga 91 kilometrov. Cesta je bila v zaključku etape speljana nekoliko navzgor, vseeno pa smo videli šprint glavnine, v katerem je spet prepričljivo slavila najboljša kolesarka zadnjih let Marianne Vos. Druga je bila Giorgia Bronzini, na tretje mesto pa se je prebila Emma Johansson. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

V soboto je bila na sporedu 90,3 kilometra dolga kraljevska etapa, ki se je zaključila s 13 kilometrov dolgim vzponom na San Domenico di Varzo. Vzpon s povprečnim osemodstotnim naklonom, ki se je v zadnjih dveh kilometrih povzpel na 12 odstotkov, je pripadel nosilki zelene majice za najboljšo na gorskih ciljih Emmi Pooley. Pet sekund za njo je na vrh prišla Mara Abbott, tretja pa je bila Anna van der Breggen. Marianne Vos je na šestem mestu zaostala minuto in pol, vendar ohranila 16 sekund prednosti pred Ferrand Prevotovo. Kolesarki BTC-ja Eugenia Bujak na 34. in Martina Ritter na 38. mestu sta zelo dobro opravili z zahtevno etapo, Bujakova je ostala na 26. mestu v skupnem seštevku.

Giro Rosa, na katerem je ekipa BTC City Ljubljana nastopala prvič, se je zaključil z 80 kilometrov dolgo nedeljsko etapo, ki pa ni bila običajna parada šampionov, temveč so morale tekmovalke opraviti še s ciljnim vzponom na Madonno del Ghisalo. Spet je slavila Emma Pooley, ki je v drugi polovici dirke pokazala izvrstno formo, Pauline Ferrand Prevot in Marianne Vos pa sta skupaj končali na drugem in tretjem mestu, nizozemska šampionka pa je tako ohranila roza majico in zasluženo dobila Giro. Bujakova na 27. in Ritterjeva na 30. mestu sta spet nastopili zelo dobro in kljub težki konkurenci predstavili ekipo BTC v zelo lepi luči, omeniti pa velja še zelo lepo 52. mesto Urše Pintar. V skupnem seštevku je Eugenia Bujak dirko končala na 25. mestu, Martina Ritter na 37., Polona Batagelj na 47., Špela Kern na 53., Urša Pintar na 84., Elena Valentini na 105. in Mia Radotić na 114. mestu.

Gorazd Penko, športni direktor in trener ekipe BTC City Ljubljana, je bil z nastopi svojih varovank zelo zadovoljen:

"Kljub temu, da je v 6. etapi eni od tekmovalk v drugi polovici klanca zmanjkalo moči, sem z nastopom deklet na dirki zelo zadovoljen, saj je kar pet tekmovalk uvrščenih med prvo polovico. Na tako zahtevni in kakovostni dirki je to izjemen uspeh. Na vseh etapah doslej so dekleta pokazala svojo najboljšo formo. Dosežki slovenske ekipe so toliko več vredni, ker slovensko ekipo kolesark spremlja skromna, a izjemno zavzeta ekipa. Tuje kolesarske ekipe, denimo, imajo za to tekmo namenjen neprimerno večji proračun, obsežnejšo spremljevalno ekipo in tudi intenzivnejšo komunikacijsko podporo."

Ekipa Rabobank Liv je bila na dirki prepričljivo najmočnejša, saj so njihove kolesarke zasedle prva tri mesta v skupnem seštevku, svojo premoč pa so kronale tudi z zmago med ekipami.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ