Zaključek Groenewegnu, Borut Božič 6.

Zaključek Groenewegnu, Borut Božič 6.
23.07.2017 AVTOR: D. Z.
Veličasten zaključek dirke po Franciji na Elizejskih poljanah je pripadel Dylanu Groenewegnu. Borut Božič 6. Veliki zmagovalec pa Christopher Froome.

104. Dirke po Franciji je konec. Zadnja etapa se je začela v Montgeronu, po 103 kilometrih dirkanja pa so kolesarji prišli na cilj. Že od leta 1975 se dirka konča na Elizejskih poljanah.

Prvi del etape je potekal v znamenju proslavljanja in pogovorov med kolesarji. Člani Skyja so proslavljali v znamenju rumene barve. Chris Froome je tako lahko že proslavljal končno zmago. Že četrto v karieri, tako da se bliža legendam s petimi zmagami na Touru. Ob vstopu na zaključne kroge v Parizu pa se je začelo tudi dirkanje.

Sledili so tradicionalni krogi po Elizejskih poljanah in okrog Slavoloka zmage. Po ostrih napadih se je v ospredju izoblikovala skupina devetih kolesarjev. Privozili so si dobrih 20 sekund prednosti, a glavnina jih prav daleč ni pustila. Veliko časa je na čelu glavnine preživel tudi Primož Roglič, ki je skrbel, da razlika ni bila prevelika.

Dobrih 10 kilometrov do cilja je glavnina ubežnike ujela in sledila je priprava na zaključni sprint. Sledili so novi napadi. Pet kilometrov do cilja je napadel še Zdenek Štybar in glavnina ga je dolgo lovila. Ujela ga je 2,5 km pred ciljem. Sledila je priprava za sprint, potem pa je pravo moč pokazal Dylan Groenewegen, ki je sprint začel zelo zgodaj. A nihče ga ni mogel prehiteti.

Na koncu se mu je z veliko hitrostjo najbolj približal Andre Greipel. Tokrat drugi. Tretji je bil Edvald Boasson Hagen, četrti Nacer Bouhanni, peti Alexander Kristoff, šesti pa Borut Božič, ki je tako izboljšal sedmo mesto, ki ga je dosegel leta 2012. Veliko zmago pa je dokončno lahko proslavil Christopher Froome. Že njegova četrta na dirki po Franciji. Na drugem mestu je dirko končal Rigoberto Uran, tretji Romain Bardet, četrti Mikel Landa in peti Fabio Aru.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ