Žalosten konec za Cava, srečen za Pedersena

Žalosten konec za Cava, srečen za Pedersena
08.07.2023 AVTOR: N. Gr., foro: TdF

Osma etapa dirke po Franciji je bila usodna za Marka Cavendisha, ki je po padcu in poškodbi odstopil. Bila pa je bolj srečna za Madsa Pedersena, ki je uspel slaviti v težkem šprintu.

Osma etapa je potekal povsem po pričakovanjih. V ospredju je bila trojica močnih kolesarjev Anthony Delaplace, Anthony Turgis in Tim de Clerq, a glede na to, da jih je lovil cel peloton, niso imeli prav veliko možnosti za uspeh. Jeziček na tehtnici je bila ekipa Jumbo Visme, ki je namesto "prostega" dne raje izbrala lov za ubežniki in Woutu van Aertu ponudila novo priložnost v šprintu.

Sredi etape je prišlo do na videz nedolžnega padca, v katerem pa je na tleh pristal Mark Cavendish. Takoj se je prijel za desno ramo in po grimasi sodeč je bilo jasno, da gre za hujšo poškodbo, zelo verjetno za zlom ključnice. Cavendish je svojo zadnjo dirko po Franciji tako končal v kombiju, brez možnosti, da bi se še kdaj potegoval za rekordno 35. etapno zmago. Vsekakor žalosten konec enega najboljših šprinterjev vseh časov.

V lov za ubežniki se je v zadnjih 30 kilometrih podal še Kasper Asgreen, a je bil tudi on neuspešen in v zadnjih desetih kilometrih so se vsi pripravljali za šprint. Zadnji kilometer je bil v ravni črti, a z nekaj odstotki naklona navzgor, šprint je bil zato še težji kot sicer. Luka Mezgec je tokrat v ospredje prišel okrog 500 metrov pred ciljem, a se je Dylan Groenewegen že pred tem odločil, da mu ne bo sledil, tako da je šla njegova akcija vnovič v nič.

Profil vzpona na Puy de Dome.

Dolgi šprinti navzgor so Pedersenova specialiteta

Spet je vrhunsko svojo nalogo opravil Mathieu van der Poel, ki je Jasperja Philipsena pripeljal v ospredje, še pred njim pa je svoj šprint začel Mads Pedersen, ki je znan po tem, da med prvimi začenja šprinte. Ko je treba razviti najvišje hitrosti, ima Pedersen pol prestave premalo, v tovrstnih težkih zaključkih, kot smo jih spremljali danes, pa je med najboljšimi na svetu. Tudi tokrat je zdržal do cilja in dobil etapo na še svoji četrti zaporedni tritedenski dirki, kar je samo po sebi hvale vreden dosežek.

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard kljub nekaj napadom v zaključku, ko se je glavnina nekajkrat raztrgala, nista imela težav. Vse je bilo podrejeno jutrišnji etapi na Puy de Dome, ki bo najbrž spet prinesla razburljiv zaključek. Oziroma, kot se je izrazil Pogačar: "Spet bo pokalo."

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ