Zaporne ali zgolj "športne" kazni za grešnike?

Zaporne ali zgolj "športne" kazni za grešnike?
18.11.2014 AVTOR: D. Z.
Nemci so pred dnevi sporočili, da bi tudi za športnike, ki jih ujamejo na dopingu uvedli zaporne kazni. A glavni mož Svetovne protidopinške agencije Craig Reedie se s takimi kaznimi ne strinja.

Je goljufanje v športu – govorimo predvsem o dopingu – kriminalno dejanje ali zgolj športna goljufija? V številnih državah so že sprejeli zakone, da lahko prekrškarje kaznujejo tudi z zapornimi kaznimi. Tudi Nemci so zdaj pokazali interes, da bi bilo jemanje prepovedanih sredstev v športu kaznivo. Športnik, ki bi ga pri tem ujeli, bi lahko dobil vse do treh let zaporne kazni. Predlog pa bodo potrdili ali ovrgli aprila prihodnje leto.

A prav vsi se s takim kaznovanjem športnikov ne strinjajo. Glavni mož Svetovne protidopinške agencije, poznane pod kratico WADA, Craig Reedie je med njimi. »Športnik mora biti kaznovan po športnih kriterijih, ki smo jih razvijali skozi leta, ne smemo pa ga kaznovati prek kazenskega prava. Ljudje rečejo, če boš goljufal, te bomo zaprli. Mislim, da do tega tukaj ne bi smelo priti, « je dejal Reedie.

Med najbolj strogimi pri sprejemanju zakonov, s katerimi lahko športnika kaznujejo z zaporom so Italijani, Francozi, Avstrijci, tudi Španci … Reedie pa tako meni, da so že kazni na športnem področju dovolj velike. Nenazadnje se bodo dveletne podaljšale na štiriletne. Sicer pa je WADA v zadnjem času zelo zaposlena s prihajajočimi olimpijskimi igrami v Riu, ki bodo leta 2016. V Londonu s tem niso imeli težav, V Riu pa je tamkajšnji laboratorij zaradi nepravilnosti izgubil Wadino licenco, so mu jo zdaj vrnili.

Ker laboratorij do zdaj ni bil akreditiran, so morali med svetovnim prvenstvom v nogometu odvzete vzorce pošiljati v švicarski laboratorij. »To, da bo laboratorij v Riu, je zelo pomembno. Zdaj je akreditiran, tako da ne bo prihajalo do napak. V laboratoriju so naredili nekaj napak, zato so izgubili licenco. A nič ne more biti slabše, kot če športnik nastopa na tekmovanju in ve, da lahko iz laboratorija pridejo napačni rezultati, « je še zaključil Reedie.

Značke: Cestno
Komentarji
ReepsaaG 18.11.2014 12:56

"Sicer pa je WADA v zadnjem času zelo zaposlena s prihajajočimi olimpijskimi igrami v Londonu, ki bodo leta 2016."

A spet bodo u Londonu, kdo bi si mislil... smeh

bluesky 18.11.2014 13:06

?Športnik mora biti kaznovan po športnih kriterijih, ki smo jih razvijali skozi leta, ne smemo pa ga kaznovati prek kazenskega prava. Ljudje rečejo, če boš goljufal, te bomo zaprli. Mislim, da do tega tukaj ne bi smelo priti, ?

Nevem če je ravno tako enostavno... Dopingiran kolesar je dosegal boljše rezultate, se pravi je podpisoval boljše pogodbe kot bi si zaslužil, si "prislužil" več nagrad, večkrat zmagal oz. dosegel dobre rezultate od nedopingiranega. Dopingiranec se je s tem finančno okoristil, nedopingiranec pa je ostal brez pogodbe in životaril...

Poenostavljeno povedano dopingiranec je kradel poštenemu kolesarju. In za krajo je tudi razpisana zaporna kazen.

KolesamSkorajVsakDan 18.11.2014 13:50

Če zapirajo zaradi kraje denarja, včasih dobijo skorajda več kot morilci... Zapirajo zaradi downloadanja filmov ali pa slednje vsaj"pošteno" denarno kaznujejo... Potem pa dopingerjev ne bi ? zarečeni kruh

 

Mislim, da vsi vemo kje tiči zajec... Eni pa seveda še vedno verjamejo, da gre za zgolj kolesarja ali dva. Saj kdo bi se jim čudil, če eni še vedno verjamejo za profi bodybuilderji, da jejo le proteine zapečateno

Cveko 18.11.2014 14:07

Preden gredo v take skrajne ukrepe naj prej rajši izenačijo vse športe. Ne pa da ganjajo kolesarje kot ne vem kaj, na drugi strani pa 90% ostalih športov bolj podrobno povohajo zgolj ob večjih tekmovanjih, kot npr. SP in OI, pa še to povečini zgolj urin. Krvnih testov je v ostalih športih zelo malo. Se pa počasi uvajajo.

kocko 18.11.2014 22:00

začnejo naj pri skorumpiranih politikih

Firnk 18.11.2014 22:09

Kot je napisal Cveko. V glavnem se spravljajo samo nad kolesarje in atlete, medtem, ko nekega drugega sporta (vsi vemo katerega) niti povohajo ne. Se zMazetka je bila enkrat lani cist besna, kao kaj se to pravi, ko je dobila nenapovedano kontrolo (na domu ali na treningu, sem pozabil).

Sem pa zato, da se tistim, ki jim NEIZPODBITNO dokazejo doping, dozivljensko prepove vsakrsno ukvarjanje s sportom (torej tudi trener, vodja ekipe itd). Tudi z amaterskim.

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ