Zaporne ali zgolj "športne" kazni za grešnike?

Zaporne ali zgolj "športne" kazni za grešnike?
18.11.2014 AVTOR: D. Z.
Nemci so pred dnevi sporočili, da bi tudi za športnike, ki jih ujamejo na dopingu uvedli zaporne kazni. A glavni mož Svetovne protidopinške agencije Craig Reedie se s takimi kaznimi ne strinja.

Je goljufanje v športu – govorimo predvsem o dopingu – kriminalno dejanje ali zgolj športna goljufija? V številnih državah so že sprejeli zakone, da lahko prekrškarje kaznujejo tudi z zapornimi kaznimi. Tudi Nemci so zdaj pokazali interes, da bi bilo jemanje prepovedanih sredstev v športu kaznivo. Športnik, ki bi ga pri tem ujeli, bi lahko dobil vse do treh let zaporne kazni. Predlog pa bodo potrdili ali ovrgli aprila prihodnje leto.

A prav vsi se s takim kaznovanjem športnikov ne strinjajo. Glavni mož Svetovne protidopinške agencije, poznane pod kratico WADA, Craig Reedie je med njimi. »Športnik mora biti kaznovan po športnih kriterijih, ki smo jih razvijali skozi leta, ne smemo pa ga kaznovati prek kazenskega prava. Ljudje rečejo, če boš goljufal, te bomo zaprli. Mislim, da do tega tukaj ne bi smelo priti, « je dejal Reedie.

Med najbolj strogimi pri sprejemanju zakonov, s katerimi lahko športnika kaznujejo z zaporom so Italijani, Francozi, Avstrijci, tudi Španci … Reedie pa tako meni, da so že kazni na športnem področju dovolj velike. Nenazadnje se bodo dveletne podaljšale na štiriletne. Sicer pa je WADA v zadnjem času zelo zaposlena s prihajajočimi olimpijskimi igrami v Riu, ki bodo leta 2016. V Londonu s tem niso imeli težav, V Riu pa je tamkajšnji laboratorij zaradi nepravilnosti izgubil Wadino licenco, so mu jo zdaj vrnili.

Ker laboratorij do zdaj ni bil akreditiran, so morali med svetovnim prvenstvom v nogometu odvzete vzorce pošiljati v švicarski laboratorij. »To, da bo laboratorij v Riu, je zelo pomembno. Zdaj je akreditiran, tako da ne bo prihajalo do napak. V laboratoriju so naredili nekaj napak, zato so izgubili licenco. A nič ne more biti slabše, kot če športnik nastopa na tekmovanju in ve, da lahko iz laboratorija pridejo napačni rezultati, « je še zaključil Reedie.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ