Zaradi dokumentarca o dopingu odstopil ruski olimpijski trener

Zaradi dokumentarca o dopingu odstopil ruski olimpijski trener
29.01.2015 AVTOR: Nejc Grilc
Ob koncu lanskega leta so na nemški televiziji MDR predvajali dokumentarec o sistematičnem dopingu tekmovalcev v Rusiji.
Guardian je poročal, da je 99 odstotkov ruske olimpijske reprezentance jemalo prepovedana poživila, v dokumentarcu pa navajajo tudi, da se je v Rusiji vzpostavila mreža za prikrivanje pozitivnih testov.

In to ne le v olimpijskih športih, zaposleni v ruski antidopinški zvezi so v zameno za podkupnino redno prikrivali teste vseh športnikov, vpleten pa naj bi bil tudi laboratorij v Moskvi, kjer so prirejali rezultate. 

Upokojena ruska športnica Yuliya Stepanova je v izjavi povedala, da so jo trenerji spodbujali, naj v hladilniku hrani "čiste" vzorce urina za testiranja med treningom. Potem je moral zgolj še poslati serijsko številko njenega vzorca kontrolorjem dopinške zveze in prikritje je bilo uspešno. 

Doping je zelo prisoten tudi v ruskem kolesarstvu. Eden najbolj znanih kolesarjev, Denis Menchov, kljub upokojitvi še vedno prestaja suspenz zaradi odstopanj v biološkem potnem listu, WADA pa mu je zaradi dopinga odvzela tudi rezultate s Toura v letih 2009, 2010 in 2011. 

Zaradi navedb v dokumentarcu je posebno preiskavo v Rusiji začela tudi Mednarodna protidopinška zveza (WADA). Prav njihove preiskave so bile preveč za enega glavnih ruskih olimpijskih trenerjev Valentina Maslakova, ki je sodeloval s trenerji skoraj vseh disciplin. Po preiskavi je WADA izrekla prepoved petim ruskim tekmovalkam v hitri hoji, prav njihovi pozitivni vzorci pa so odnesli tudi Maslakova, ki je funkcijo vodje reprezentance opravljal od leta 2007. 

"Obtožujejo nas ljudje, ki tudi sami nimajo čistih rok in so bili udeleženi v večih dopinških škandalih. Mislim, da se za njimi skrivajo ljudje, ki bi nam radi škodovali. To je napad na ruski šport," je svoj odstop komentiral Maslakov.

Vsekakor so pri nemški televizijski hiši MRD z objavo dokumentarnega filma sprožili pravi vihar. V priloženem posnetku si lahko ogledate prvi del dokumentarca z angleškimi podnapisi.

 
Značke: Cestno
Komentarji
JaMa 29.01.2015 12:15

kot je rečeno v dokumentarcu: dokler si dober si, ko nisi več te zamenjajo z drugim In rusija ima glede športnikov zelo neomejen pool tako da s tem ni problemov. Dokler si dober ti tudi 100% krijejo hrbet kar se tiče prikrivanja dopinga, slabše ki jih ujamejo pa vržejo volkovom.
In nekako jih tudi zastopim... če si v Rusiji samo na pol car v nekem športu imaš zagotovljeno eksistenco do smrti.  Tam imajo sistem za katerega se je potegoval Kozmos in ki za naše pomeni samo hudo mokre sanje.
Sam sem se udejstvoval v recimo temu v svetovnem merilu precej obskurnem športu v katerem so sodelovali tudi Rusi. In v Tem športu so bili vedno dobri, in polovica reprezentance je imela še v aktivnih cajtih status Majstor športa kar je (malo karikirano) napol status narodnega heroja

maticek 30.01.2015 13:33

Mater, če ni neke povezave med uspešnimi športniki in dopingom!?!smeh

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ