Zaradi tramadola v krvi izbrisani Quintanini dosežki s Toura

Zaradi tramadola v krvi izbrisani Quintanini dosežki s Toura
17.08.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je Nairu Quintani odvzela dosežke s Toura, potem ko so v njegovem vzorcu krvi našli tramadol. Ne gre sicer za dopinški, temveč za zdravstveni prekršek. Quintana bo lahko dirkal na Vuelti.

Mednarodna kolesarska zveza je testirala več kot 120 zmrznjenih vzorcev krvi z dirke po Franciji in v dveh vzorcih Naira Quintane je našla sledi protibolečinskega sredstva tramadola. Tramadol je od marca 2019 na tekmovanjih prepovedan, v krvi Naira Quintane pa so ga našli v 7. in 11. etapi.

Tramadol sicer ni prepovedan s strani Svetovne protidopinške zveze (WADA), zato njegova uporaba ni dopinški prekršek, temveč je v nasprotju z določili zdravstvenih smernic UCI. Ker je to za Quintano prvi prekršek, bo izgubil rezultate s Toura, kakšne druge sankcije pa ga ne čakajo, tako da bo lahko normalno dirkal dalje.

Sledi našli po dveh težkih gorskih etapah

Zdravilo tramadol so prepovedali, ker so ga kolesarji zlorabljali za "ubijanje" bolečine v ključnih delih etap in so se tako lahko prignali še dlje, posledično pa so ogrozili svoje zdravstveno stanje. "Analiza je pokazala, da so bile v vzorcih krvi Naira Quintane 8. in 13. julija prisotne sledi tramadola. Kolesar je v skladu z UCI zdravniškimi pravili zato diskvalificiran s Toura," so zapisali v izjavi pri UCI-ju. Omenjena vzorca je Quintana oddal po etapah s ciljem na La Planche des Belles Filles in na Col du Granon.

Quintana in njegova Arkea Samsic sta tako izgubila vse njegove rezultate s Toura, hujših posledic pa prekršek za 32-letnega Kolumbijca ne bo imel, tako da bo v petek lahko štartal na Vuelti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ