Zaradi vetra skrajšan Ventoux

Zaradi vetra skrajšan Ventoux
13.07.2016 AVTOR: D. Z.
Kolesarjem na dirki po Franciji jutri ne bo treba do vrha znamenitega Ventouxa. Razlog? Zaradi premočnega vetra so organizatorji etapo skrajšali.

Jutri je v Franciji državni praznik in na ta dan organizatorji dirke po Franciji vedno pripravijo zahtevno, spektakularno etapo. Tudi tokrat so jo. Kolesarji se bodo na pot podali iz Montpellierja. Etapa bi morala biti dolga 185 kilometrov, končati pa bi se morala na vrhu 1912 metrov visokega Mont Ventouxa.

Vzpon je dolg 15,7 km, povprečni naklon pa znaša 8,8 %. Osamelec v Provansi tokrat ne bo gostil cilj, vsaj ne njegov vrh. V teh dneh je tam močan veter, danes naj bi pihalo več kot sto kilometrov na uro.  Organizatorji so se zato odločili, da bo cilj 5,7 km pod vrhom, v kraju Chalet Reynard. Kolesarji se bodo še vedno morali podati na ta vzpon, a bodo morali premagati 'samo ' deset kilometrov klanca.

Zadnjič so se kolesarji na dirki po Franciji na ta vzpon podali leta 2013. Etapo je takrat na izjemen način dobil Christopher Froome, ki je premagal Naira Quintano. Sicer pa bodo morali kolesarji po skoraj 130 ravninskih kilometrih – na 104 kilometru bo tudi leteči cilj – pred zaključnim premagati še dva kategorizirana vzpona. Najprej vzpon na Cote de Gordes. Gre za 3,3 km dolg klanec s povprečnim naklonom 4,8 %.

Govorimo o vzponu četrte kategorije, ki bo po 131 prevoženih kilometrih. Po krajšem spustu se bodo kolesarji povzpeli še na 577 metrov visoki Col des Trois Termes (tretja kategorija). Vzpon je dolg 2,5 km, povprečni naklon znaša 7,5 %. Sledil bo spust in ravnina proti Bedoinu, kjer se zaključni vzpon začne. V nadaljevanju si lahko ogledate povzetek že prej omenjene etape iz leta 2013.

 

 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ