ZDA: Izjemen sprint Luke Mezgeca! Zaostal zgolj za Saganom

ZDA: Izjemen sprint Luke Mezgeca! Zaostal zgolj za Saganom
22.08.2013 AVTOR: D. Z.
Tretjo etapo na dirki USA Pro Challenge je v sprintu dobil Peter Sagan, ki je v zaključku moral obračunati z Luko Mezgecem. Ta je zasedel odlično drugo mesto.

Tretja etapa
Na dirki USA Pro Challenge, na kateri nastopajo številni zvezdniki, nenazadnje tudi zmagovalec dirke po Franciji Christopher Froome, je bila na sporedu tretja etapa. Potem, ko je prvo dobil Peter Sagan, drugo pa Matthias Frank, je vodstvo v skupnem seštevku branil Avstralec v dresu moštva Garmin Sharp Lachlan David Morton.

Pred kolesarji je bila tretja, 170 kilometrov dolga etapa od Breckenridga do Steamboata. Že po dobrih 11 kilometrih dirkanja je bil na sporedu prvi gorski cilj tretje kategorije in takoj po startu je prišlo do številnih poskusov napada.

Peterica ubežnikov in izjemni Voigt
Do pravega pobega pa je prišlo šele na vzponu, ko je napadel Davide Villella. Sledili so mu še Jens Voigt, Sergej Cvecov Josh Edmondson in Tyler Wren. Tako se je po vzponu v ospredju izoblikovala skupina petih ubežnikov, ki si je po prevoženih 30 kilometrih dirkanja privozila že dobri dve minuti in pol prednosti.

Najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku je bil Cvecov, ki pa je za vodilnim pred etapo zaostajal za več kot šest minut. Prav zato so si ubežniki tokrat lahko privozili večjo prednost, ki je 58 kilometrov do cilja znašala že več kot pet minut. Deset kilometrov kasneje, še preden se je začel zadnji vzpon na dirki na Rabbit Ears pa je napadel zimzeleni Jens Voigt.

Voigta ujeli, sledil sprint glavnine
Hitro si je privozil prednost pred prvimi zasledovalci, ki Nemcu preprosto niso mogli več slediti. Pet kilometrov pred vrhom klanca je imel pred njimi že več kot dve minuti prednosti, medtem ko so v ozadju narekovanje ritma v svoje roke prevzeli kolesarji moštva Cannondale.

Voigt je imel na vrhu vzpona še minuto in 55 sekund prednosti pred zasledovalci in dobre tri minute in pol pred glavnino z najboljšimi. A v spustu in ravnini proti cilju je bila glavnina zelo hitra in v zadnjih desetih kilometrih je postalo jasno, da se bo moral predati tudi Jens Voigt. Tako je zmagovalca odločil ciljni sprint glavnine.

Sagan vendarle prehiter
Peter Sagan je potrpežljivo čakal na priložnost in s sprintom začel dvesto metrov pred ciljem. Slovak se je lahko veselil zanesljive, že druge zmage v treh dneh. Tokrat pa se mu je najbolj približal prav edini slovenski predstavnik na tej dirki Luka Mezgec.

Kolesar Argos Shimana je zasedel odlično drugo mesto. V zadnjih metrih pa je imel zares neverjetno hitrost. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, saj je vodstvo obdržal Morton.

USA Pro Challenge
Rezultati 3. etape
1. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
2. Luka Mezgec (Slo) Team Argos-Shimano
3. Ryan Anderson (Kan) Optum Pro Cycling p/b Kelly Benefit Strategies
4. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
5. Alessandro Bazzana (Ita) UnitedHealthcare Pro Cycling Team
6. Edwin Alcibiades Avila Vanegas (Kol) Colombia
7. Martijn Verschoor (Niz) Team Novo Nordisk
8. Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard
9. Tanner Putt (ZDA) Bontrager
10. Damiano Caruso (Ita) Cannondale Pro Cycling

Skupni vrstni red
1. Lachlan David Morton (Avs) Garmin-Sharp
2. Mathias Frank (Švi) BMC Racing Team 0:02
3. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 0:11
4. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing Team
5. Lawson Craddock (ZDA) Bontrager Cycling Team 0:18
6. Thomas Danielson (ZDA) Garmin-Sharp 0:29
7. Darwin Atapuma (Kol) Colombia 0:35
8. Damiano Caruso (Ita) Cannondale Pro Cycling 0:41
9. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
10. Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ