Zdaj gre zares – pred nami je uvodni vikend klasik v Belgiji!

Zdaj gre zares – pred nami je uvodni vikend klasik v Belgiji!
24.02.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Bahrain Victorious

Za kolesarske tradicionaliste se prava sezona še vedno začenja konec februarja, z »opening weekendom« v Belgiji, ki prinaša klasiki Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne – Bruselj – Kuurne. Tudi s Tratnikom in Mohoričem.

Vajeni smo že, da se kolesarska sezona začenja že januarja, do konca februarja pa se zvrsti kar nekaj bolj ali manj pomembnih dirk. A še vedno drži kot pribito, da rezultati na teh dirkah hitro utonejo v pozabo, zato sta prvi dve belgijski klasiki tisti, s katerima se sezona začenja zares.

Tradicionalno bo v soboto prva na vrsti klasika Omloop Het Nieuwsblad, ki nosi vzdevek »mala Flandrija«, ker je po profilu zelo podobna kraljici belgijskega dela sezone. Je nekoliko krajša, po 208 kilometrih se bo končala v kraju Ninove, pred tem pa kolesarje čaka zelo zahtevna trasa.

Prvič se bodo s kockami srečali že po 38 kilometrih, od 100 kilometra dalje pa si bodo tlakovani vzponi sledili kot po tekočem traku. V zadnjih 50 kilometrih je vsak že lahko odločilen, vrhunec pa pride 18 kilometrov pred ciljem, ko bo na sporedu Muur de Geraardsbergen. Sloviti tlakovani »zid« do kapelice in zavit spust v dolino bosta zdestkala, kar bo še ostalo od glavnine, zadnja ovira pa bo 1,3 kilometra dolg vzpon na Bosberg. Ni pretirano strm, tudi kocke tam niso v zelo slabem stanju, vseeno pa bodo po skoraj 200 kilometrih dirkanja po 1300 metrih noge zelo, zelo pekle. Nato sledi še 13 večinoma ravninskih kilometrov do cilja v Ninoveju, na katerih bi vlogo lahko igral tudi veter v prsa, ki ga vremenoslovci napovedujejo za jutri.

Kdo so letošnji favoriti? Na štartu ne bo Wouta van Aerta in Mathieuja van der Poela, tako da je krog favoritov precej bolj širok. Prednjači Jumbo Visma s kar štirimi močnimi kolesarji – Tiesijem Benootom, Christophom Laportom, Dylanom van Baarlejem in tudi Janom Tratnikom. Za Slovenca bo to prvi nastop v novem dresu, za njim so dolge priprave na vulkanu Teide, kjer so se Tratnikove noge bojda že zelo dobro vrtele. Vsekakor spodbudna napoved za vikend!

QuickStep prihaja s kombinacijo hitrih kolesarjev in Yvesa Lampaerta in Kasperja Asgreena, ki bosta stavila na izkušnje. Za belgijsko ekipo bi bila zmaga zelo pomembna, da se nekoliko otresejo pritiska. Nevaren bo Alpecin Fenix s Sorenom Kraghom Andersenom in Jasperjem Philipsenom, Belgijci pa nestrpno pričakujejo, kako dobro se bo odrezal izjemno vroči Arnaud de Lie.

Nas vseeno bolj zanima, kako bodo dirkali kolesarji Bahrain Victoriousa, kjer bo imel kapetansko vlogo Matej Mohorič: »Počutim se dobro, priprave so bile odlične, tako da upam, da bom imel dovolj dobre noge, da bom v odločilnih trenutkih lahko zraven. Letos imamo res zanimivo in zelo dobro ekipo za klasike, tako da se že veselim, kako bomo delovali na cesti.« Ob sebi bo imel tudi Freda Wrighta, ki ga prav tako lahko uvrstimo v širši krog favoritov.

Vanj sodijo še Peter Sagan, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Casper Pedersen, Tom Pidcock, Magnus Sheffield, Greg van Avermaet, ... Seznam je res dolg. Lani je Omloop dobil van Aert pred Sonnyjem Colbrellijem.

Kuurne – Bruselj – Kuurne: šprint ali dirka na izpadanje?

Drugi del uvodnega vikenda je precej bolj ravninski, klasika od Kuurneja do Bruslja in nazaj se največkrat odloča v šprintu, čeprav so prireditelji v zadnjih letih traso naredili bolj zahtevno in je razplet zato negotov.

Ekipe bodo povečini stavile na šprint, v Jumbo Vismi pa pravega šprinterja (Christophe Laporte se težko kosa s Philipsenom ipd., čeprav je zelo hiter) nimajo, zato bodo dirko nedvomno želeli narediti težko.

Na to računa še nekaj drugih ekip in tukaj bi se priložnost lahko ponudila tudi Mohoriču. Če bo priložnost prava, bo zagotovo poizkusil z napadom, če pa bo kazalo na šprint, se bo prelevil v vlogo pomočnika Jonathanu Milanu, ki bi na takšni trasi lahko posegel tudi po zmagi.

Favoriti so Belgijca Philipsen in De Lie, pa tudi Fabio Jakobsen, ki bo štartal le na nedeljski dirki. Lani je v Kuurneju slavil prav on in QuickStepu prinesel edino zmago na klasikah v sezoni.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ