Zdaj pa na Alpe d'Huez

Zdaj pa na Alpe d'Huez
19.07.2018 AVTOR: DZ

Pred kolesarji na dirki po Franciji je etapa s ciljem na Alpe d'Huezu. Obeta se pravi spektakel, številčno udeležbo so napovedali slovenski navijači. Primož Roglič pa je 5. v skupnem seštevku.

12. etapa, 19. julij: Bourg-Saint-Maurice Les Arcs – Alpe d’Huez, 175 km (gorska etapa s ciljnim vzponom)

Po dveh dneh v Alpah, in potem ko so kolesarji odpeljali tudi prvo izmed dveh krajših etap, je zdaj pred njimi še nekoliko daljša etapa z znamenitimi, tradicionalnimi vzponi. Mesto, ki bo gostilo start, mesto, ki bo gostilo cilj. Oba vmesna prelaza. Vse že poznamo. To so redne stranke Toura.

Skorajda tako klasične in večne, kot so enodnevne klasike. Po položnejšem spustu bo najprej na sporedu prelaz Madeleine. Po 53 kilometrih bodo kolesarji prvič prišli na dva tisoč metrov nadmorske višine. Vzpon s povprečnim naklonom 6,3 odstotka je dolg kar 29 kilometrov. Zadnjih pet kilometrov je še najstrmejših.

Sledil bo spust do Saint Jean de Maurienna. Potem pa že prelaz Croix de Fer. Do 2067 metrov visokega vrha bo vodila 29 kilometrov dolga pot s povprečnim naklonom 5,2 odstotka. Vrh bodo kolesarji dosegli na 121 kilometru. Zaradi velikih razdalj med samimi vzponi je težko pričakovati, da bi lahko gledali “samomorilske” napade kandidatov za najvišja mesta.

Kakšne so razlike v kilometrih dokazuje tudi naslednji podatek. Od vrha Croix de Ferja do Bourg d’Oisansa, kjer se začne zaključni vzpon je kar 38 kilometrov. Sem je vštet tudi 30 kilometrov dolg položnejši spust. Potem pa začetek znamenitega Alpe d’Hueza. Zadnji alpski vzpon. Zato kolesarji ne bodo imeli izgovorov glede hranjenja moči.

Na skoraj 14 kilometrov dolgem klancu s povprečnim naklonom 8,1 odstotka in največjim štiri kilometre pod vrhom (11,5 odstotka) se bodo kolesarji udarili za sleherno sekundo. Po letu 2015 – etapo je dobil Thibaut Pinot – se tako v traso vrača znamenitih 21 ovinkov, poimenovanih po kolesarjih, ki so slavili zmago na 1850 metrov visokem zimskošportnem središču.

Spomnimo. Rumeno majico je po 11. etapi prevzel Geraint Thomas, ki bo v zadnjo gorsko etapo vstopil zelo samozavesten, saj je včerajšnjo etapo tudi dobil. V skupnem seštevku mu sledil Chris Froome, pa Tom Dumoulin. Na odličnem petem mestu je Primož Roglič.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ