"Zdaj se začenja prava sezona"

"Zdaj se začenja prava sezona"
28.02.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

S temi besedami se marsikdaj pošalijo ljubitelji kolesarstva, predvsem tisti, ki vsako leto komaj čakajo enodnevne klasike na severu. Na startu prvih dveh tudi Luka Pibernik in Grega Bole.

Na etapnih dirkah so nam v letošnji sezoni kolesarji pripravili že obilo lepih obračunov. Po zaslugi predvsem Tadeja Pogačarja lahko uživamo tudi slovenski navdušenci. A mnogi trdijo, da se pravo dirkanje začenja zdaj. Seveda so pred vrati uvodne enodnevne severne klasike. Zadnji vikend v februarju je namenjen dvema dirkama - Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne-Bruselj-Kuurne. Obeta se tudi slabo vreme - napovedana sta močan veter in dež, posledično pa tudi mraz - tako da lahko pričakujemo še težje razmere za dirkanje. Prava sezona tistih najpomembnejših klasik pride na vrsto šele kasneje, vseeno pa se bo na startu prvih dveh zbralo lepo število mojstrov za take dirke. Manjkala bosta Peter Sagan, ki nadaljuje priprave na pomembnejši del sezone in Mathieu Van der Poel, ki je v zadnjem trenutku zbolel. Ima namreč gripo.

Omloop Het Nieuwsblad
V soboto bo na sporedu dirka svetovne serije Omloop Het Nieuwsblad. Ghent bo gostil start, po 200 kilometrih pa bo cilj v kraju Ninove. Govorimo o nadvse razgibani preizkušnji, ki spominja na skrajšano verzijo dirke po Flandriji.

Torej, številni kratki in strmi vzponi, nekateri tlakovani. Prvič so jo organizirali leta 1945, letos praznuje 75-obletnico. Zadnja dva vzpona na dirki sta ena izmed najbolj poznanih v tistem predelu Belgije - Muur van Geraardsbergen in Bosberg. Vsega skupaj bodo kolesarji poleg 14 vzponov premagali tudi devet tlakovanih odsekov. 55 kilometrov pred ciljem se bo začela tista odločilna serija klancev in tlakvoanih odsekov.

Kar sedem vzponov se bo zvrstilo do cilja - to so Wolvenberg, Molenberg, Leberg, Berendries, Eikenberg ter že omenjena Muur van Geraardsbergen, ki je poznan po kapelici na vrhu in takoj za njim še Bosberg. Po prečkanju Bosberga bo do cilja še 13 kilometrov, kjer se bi lahko še marsikaj spremenilo. Lani je dirko dobil Zdenek Štybar pred Gregom Van Amvermaetom in Timom Wellensom.

Zmagovalci v preteklih letih pa: Michael Valgren po dvakrat Van Avermaet in Ian Stannard, Luca Paolini, Sep Vanmarcke, pa tudi Philippe Gilbert, ki je še v karavani. Štybar bo z močnimi kolegi iz moštva Deceuninck Quick Step branil zmago. V zadnjem trenutku je zaradi bolezni nastop odpovedal Mathieu Van der Poel, se je pa za nastop odločil Wour Van Aert.

Omenimo še nekatera izpostavljena imena na startu: svetovni prvak Mads Pedersen, Philippe Gilbert, Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Matteo Trentin, Yves Lampaert, Tim Wellens, Sep Vanmarcke, Jens Keukeleire, Sonny Colbrelli, Nils Politt, Mike Teunissen, Ian Stannard, Gianni Moscon, Tiesj Benoot, Michael Valgren, Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Niki Terpstra, Oliver Naesen …


Kuurne-Bruselj-Kuurne
"Mislim, da je napočil čas, da preizkusim nekaj novega. Čisti sprinterji se bodo soočili z bolj zapleteno potjo pod njihovimi kolesi," je dejal direktor dirke Kuurne-Bruselj-Kuurne Peter Debaveye.

Dirka je sicer nadvse razgibana, a še zdaleč ne tako kot Omloop Het Nieuwsblad. Kolesarji morali premagati 11 kratkih in strmih klancev, trije od teh so tlakovani. A zadnji vzpon - gre za Klubisberg - je na 150 kilometru. Od tu bo kolesarje do cilja ločilo še 53 kilometrov. Z zgoraj navedeno izjavo je direktor dirke namignil predvsem na izbor vzponov, ki so v primerjavi s klanci iz preteklih različic nekoliko težji.

Tokrat kolesarji ob vrnitvi v Kuurne ne bodo več opravili še dodatnega 15 kilometrov dolgega bolj ali manj ravninskega kroga. Lansko zmago bo branil Bob Jungels iz moštva Deceuninck Quick Step. Takrat je premagal Owaina Doulla in Nikija Terpstro. Prav zanimivo. Na obeh omenjenih dirkah sta slavila kolesarja Deceuninck Quick Stepa. Tudi letos bo ta ekipa pod drobnogledom konkurentov in javnosti.

Predtem so na dirki Kuurne-Bruselj-Kuurne zmagovali Dylan Groenewegen, Peter Sagan, Jasper Stuyven, Mark CAvendish, Tom Boonen … Letos bo na startu tudi svetovni prvak Mads Pedersen, potem pa Štybar, Vvan Avermaet, Trentin, Stannard, Degenkolb, Naesen, Keukeleire, Kristoff, Bauhaus, Boasson Hagen, Merlier, Van Poppel, Terpstra … Na startu obeh omenjenih dirk bosta tudi Grega Bole in Luka Pibernik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ