Zdaj tudi uradno! Euskaltel Euskadi po dveh desetletjih razpada

Zdaj tudi uradno! Euskaltel Euskadi po dveh desetletjih razpada
21.08.2013 AVTOR: D. Z.
"Od tega trenutka naprej Euskaltel postopoma zaključuje s tem projektom," so med drugim pri moštvu Euskaltel Euskadi zapisali v izjavi za javnost.

Vse od leta 1994
»Drugega sponzorja, ki bi omogočil nadaljevanje nismo našli, kar nam onemogoča delovanje v sezoni 2014., « so pojasnili v izjavi za javnost. Baskovsko ekipo so ustanovili daljnega leta 1994, kot projekt, poimenovan Euskadi, s katerim bi promovirali Baskijo.

Leta 1997 je kot sponzor vstopilo še telekomunikacijsko podjetje Euskaltel, ki je zagotovilo dovolj finančnih sredstev, da so bili člani tega moštva prisotni na največjih dirkah. Ekipa je bila znana po tem, da so jo sestavljali zgolj kolesarji, ki so bili tesno povezani z Baskijo.

Dva Slovenca brez moštva
Šele pred letošnjo sezono so v ekipo pripeljali tujce, saj so potrebovali točke za obstanek v Pro Touru. Tudi dva Slovenca Jureta Kocjana, ki je bil prej član moštva Team Type 1, in Roberta Vrečerja, ki je prej vozil za avstrijski Vorarlberg. Tako kot vsi preostali tujci, sta tudi onadva z Baski podpisala zgolj enoletni pogodbi.

»Danes je žalosten dan za Euskaltel, za ekipo, trenutne sponzorje in za vse, ki so naš projekt podpirali. Žal nam je, da se nobeno podjetje ni odločilo, da nas podpre. Najstarejšo ekipo v elitni kolesarski karavani, « so še zapisali v izjavi za javnost.

Kje nastopi Oleg Tinkov?
Dodali so še, da so v zadnjem času aktivno iskali morebitne vlagatelje, a pri tem niso bili uspešni. Očitno se jim ni izšel niti posel z ruskim bogatašem Olegom Tinkovom. A dejstvo je, da ima ogromno kolesarjev z ekipo pogodbe tudi za sezono 2014.

To so Samuel Sanchez, Mikel Nieve, Igor Ant ón, Mikel Landa, Ion Izaguirre, Romain Sicard, Egoi Mart ínez, Gorka Verdugo, Juan Lobato, Garikoitz Bravo, Jon Aberasturi, Pello Bilbao, Ruben Perez in Miguel Minguez.

Ostaja samo še Movistar
Tem bodo morali pogodbene obveznosti izpolniti, razen če medtem kolesarji dobijo druga moštva. Tako bomo konec leta priča koncu 19 let trajajoče zgodbe o uspehu baskovskega kolesarstva.

Da v Španiji, sicer kolesarski velesili, vlada huda finančna kriza, dokazuje tudi dejstvo, da bo v sezoni 2014 med elito očitno ostala samo še ena ekipa. To je Movistar, moštvo, ki je bilo na letošnjem Touru eno izmed najmočnejših. Euskaltel Euskadi bo na bližajočo se Vuelto poslalo vse svoje zvezdnike. V želji po odmevnem rezultatu ob koncu očitno nadvse uspešne športne poti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ