Že marca po "umazanih" cestah in proti vrhu Ventouxa

Že marca po "umazanih" cestah in proti vrhu Ventouxa
18.12.2015 AVTOR: D. Z.
Traso so razkrili organizatorji dirke Pariz-Nica. Torej dirke, na kateri v zadnjih letih najboljšim štrene meša tudi Simon Špilak.

Najprej 'umazane' ceste
Dirko Pariz-Nica organizira agencija ASO, torej agencija, ki je zadolžena tudi za organizacijo dirke po Franciji. In organizatorji so zdaj predstavili traso že 74. krajše etapne dirke, ki šteje med dirke World Toura. Dirka se bo začela v nedeljo, 6. marca. Takrat bo na v mestu Conflans Sainte Honorine na sporedu 6,1 km dolg prolog. Sicer pa bo to tudi edina posamična vožnja na čas. Dirka se bo končala v okolici 13. marca v Nici.

Tudi tokrat bodo kolesarji v zadnji etapi morali premagati tradicionalni vzpon na Col d'Eze. Vse vmesne etape na dirki »Proti soncu « tudi ne bodo lahke. Prva etapa do Vendoma bo dolga skoraj 200 kilometrov. Prav v tej etapi se bodo kolesarji soočili z dvema odsekoma »umazanih « (blatnih in makadamskih) cest. Te bodo na sporedu v zaključnih krogih v bližini prej omenjenega mesta. Večji del etape bo potekal na odprtih cestah, kjer lahko ključno vlogo odigra veter.

... potem proti Ventouxu
Cilj druge etape bo v kraju Commentry. Ta bo na kožo pisana sprinterjem. Precej težja bo tretja, 215 km dolga etapa od Cusseta do Mont Brouillyja. Konča se s ciljnim vzponom, ki ga bodo morali kolesarji premagati dvakrat. Sledila bo peta preizkušnja do kraja Salon de Provence. Kolesarji bodo morali premagati vzpon na Chalet Reynard. Ga ne poznate? Gre za del vzpona na znameniti Mont Ventoux.

Kolesarji bodo prišli na 1440 metrov nadmorske višine, kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da bo takrat tam še sneg. To bo tudi najvišja točka dirke. V tej etapi bodo morali kolesarji premagati še štiri druge, sicer krajše in lažje vzpone. Sledil bo transfer v Nico, kjer bosta še dve etapi. Šesta se bo začela v mestu samem in končala na vrhu vzpona La Madone d'Utelle. Gre za 15 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 5,7 %.

Poskrbljeno tudi za rekreativne kolesarje
O zadnji, sedmi etapi smo že pisali. Gre za razgibano 141 km dolgo preizkušnjo s šestimi kategoriziranimi vzponi. Ponujala bo številne priložnosti za napade. Prav znameniti Col d'Eze je tudi tokrat uvrščen v traso. Bo namreč zadnji izmed 31 kategoriziranih vzponov na tej dirki. Dirka se bo končala v Nici, podelitev najboljšim bo na Promenadi des Anglais. To je dirka, na kateri blesti tudi Simon Špilak. Letos je zaostal samo za Richiejem Portom in Michalom Kwiatkowskim. Lani je bil osmi, leta 2013 osmi, leta 2012 pa četrti.

Leta 2011 je 7. mesto osvojil Jani Brajkovič. Leta 2007 je dirko na četrtem mestu končal Tadej Valjavec. Direktor dirke Christian Prudhomme je na predstavitvi razkril, da bodo v soboto, 12. marca organizirali tudi dirko za rekreativne kolesarje. V soboto bodo kolesarski navdušenci lahko prevozili traso nedeljske zaključne etape. Na voljo bodo imeli dve dolžini. Odločili se bodo lahko za 99 km dolgo preizkušnjo ali pa 126 kilometrsko preizkušnjo. Dirka se bo imenovala Pariz-Nica Challenge. Prijavili se boste lahko od 14. januarja naprej na spletni strani asochallenges.com.

Pariz-Nica, etape
Nedelja, 6. Marec, prolog: Conflans Sainte Honorine, 6,1 km (prolog)
Ponedeljek, 7. marec, 1. etapa: Conde sur Vesgre – Vendome, 195 km
Torek, 8. marec, 2. etapa: Contres – Commentry, 214 km
Sreda, 9. marec, 3. etapa: Cusset – Mont Brouilly, 165,5 km
Četrtek, 10. marec, 4. etapa: Julienas – Romans sur Isere, 193,5 km
Petek, 11. Marec, 5. etapa: Saint Paul Trois Chateaux – Salon de Provence, 198 km
Sobota, 12. marec, 6. etapa: Nica – La Madone d’Utelle, 177 km
Nedelja, 13. marec, 7. etapa: Nica, 141 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ