Ženska kolesarka ekipa BTC City Ljubljana prvič v zgodovini na GiruRosa

Ženska kolesarka ekipa BTC City Ljubljana prvič v zgodovini na GiruRosa
03.07.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Na 10-dnevni italijanski kolesarski dirki za dekleta Giro Rosa, ki velja za najtežjo preizkušnjo v ženskem koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI), se bodo letos prvič preizkusile tudi slovenske kolesarke.

Start dirke bo na jugu Italije v Caserti. Dirka se, kot je že v navadi na večdnevnih dirkah, začne s prologom v dolžini 2,05 km, ki pa ne bo bistveno vplival na končno razvrstitev dirke.

Program etap je sledeč:

1. etapa: Santa Maria a Vico – Santa Maria a Vico, 95 km
2. etapa: Frattamaggiore – Frattamaggiore, 120 km
3. etapa: Caserta – San Donato val di Comino,125 km
4. etapa: Alba Adriatica – Jesi, 118 km
5. etapa: Jesi – Cesenatico,118 km
6. etapa: Gaiarine – San Fior, 112 km
7. etapa: Aprica – Chiavenna, 92 km
8. etapa: Verbania – Varzo San Domenico, 90 km
9. etapa: Trezzo sul Adda – Magreglio, 80 km

Tekmovalkam bo poleg trenerja v podporo tudi spremljevalna ekipa: Rado Kocjančič iz KD Rog, Matic Žehelj in Sara Bogomolec iz družbe BTC ter direktorica ekipe Maja Oven. Za nemoteno mehaniko koles bosta skrbela Igor Bertoncelj in Sašo Rupnik, za odlično fizično kondicijo pa maserka Simona Uršič.

Članice ekipe BTC City Ljubljana so se namreč, prvič v 25-ih letih ter po treh letih prošenj za povabilo, uvrstile na dirko, na katero je sicer povabljenih le 18 najboljših ekip. Povabilo je dokaz, da je ekipa naših kolesark z dobrimi rezultati v samem vrhu ženskega profesionalnega kolesarstva na svetovni ravni.

Ekipo BTC City Ljubljana bodo na dirki Giro Rosa, ki bo potekala med 4. in 13. julijem, sestavljale: Eugenija Bujak, Martina Ritter, Elena Valentini, Mia Radotić, Polona Batagelj, Špela Kern, Urša Pintar in Anja Rugelj. Razen Polone Batagelj, ki je na Giru nastopila že dvakrat, bo za vsa ostala dekleta nastop prvenec.

Rezultatska pričakovanja deklet so različna, športni direktor in trener ekipe Gorazd Penko pa ostaja realen: »Glede na dolgoletne karierne izkušnje nimam velikih rezultatskih pričakovanj v skupni uvrstitvi. Za dober skupni dosežek je potrebno dirko odpeljati 10 dni brez napake. Glede na to, da so vsa dekleta, razen Polone, prvič na tako dolgi dirki, verjetno niti ne vedo, kaj jih čaka. Po končani dirki bomo videli, katera od deklet lahko sploh zdržijo tako dolgotrajen napor. Bom pa vesel že, če bo polovici ekipe uspelo priti na cilj zadnje etape in da v ekipni konkurenci ne bomo prav pri repu. V etapah pa si za prvič želim uvrstitev med prvih deset. Bo težko, vendar obstajajo možnosti. «

Jože Mermal, boter ekipe in predsednik uprave družbe BTC, po kateri ekipa kolesark sicer nosi ime, uvrstitev na največji profesionalni dirki na svetu pozdravlja s ponosom in zadovoljstvom: »Ekipa kolesark BTC City Ljubljana je močna in ima mednarodni domet. S svojimi uspehi pripomore k prepoznavnosti naše lepe dežele, mesta Ljubljane in ne nazadnje BTC Cityja. Glas o naši ekipi se je namreč v manj kot pol leta presenetljivo razširil po svetu, na kar smo lahko izjemno ponosni. Poleg tega uspehi ekipe pomenijo novo priložnost za razvoj vsestranskega slovenskega kolesarstva, da bo še bolj množičen, še bolj popularen, še bolj vrhunski. «

Tudi po mnenju župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića je udeležba profesionalne ljubljanske ženske kolesarske ekipe na prestižni kolesarski dirki Giro Rosa za Ljubljano izjemnega pomena, saj postavlja naše glavno mesto tudi na ženski profesionalni kolesarski zemljevid sveta. »Hkrati to potrjuje, da je Ljubljana pravo kolesarsko mesto, v katerem imajo svoj prostor tako profesionalni kolesarji in kolesarke, kot tudi rekreativci in tisti, ki svoje vsakodnevne opravke opravljajo na dveh kolesih. Trajnostni, zelen in zdrav razvoj v sozvočju med urbanim življenjem in ohranjanjem narave, ki mu v Ljubljani zavzeto sledimo, že kaže izjemne rezultate, ki so opazni tudi zunaj naših meja – med drugim to potrjuje tudi prestižni naziv Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, ki smo ga pred dnevi prejeli v Kopenhagnu «, je povedal župan in dodal, da kolesarski ekipi BTC City Ljubljana želi uspešno dirko ter osvojitev zastavljenih ciljev: »Vsi skupaj bomo navijali za naše kolesarke in prepričan sem, da je to le začetek velike zgodbe, ki jo bo v prihodnjih letih pisala naša ekipa. «

Glede na sloves in profil dirke ter njeno konkurenco bo preizkušnja na Giru Rosa za vsa sodelujoča dekleta trd oreh z vsemi pastmi, ki jih zahtevajo večetapne dirke. Najbližje slovenski meji bo ena najzahtevnejših dirk letošnjega Gira, dirka 6. etape. Le-ta bo potekala 10. junija v Venetu, natančneje v kraju San Fior pri Coneglianu. Izjemno zahtevni sta še 8. in zadnja, 9., etapa.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ