Ženski peloton: Načrti za Milano – Sanremo 2023, SD Worx podaljšal sodelovanje do 2026

Ženski peloton: Načrti za Milano – Sanremo 2023, SD Worx podaljšal sodelovanje do 2026
04.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V zadnjih dneh v moškem delu kolesarskega sveta vlada zatišje pred petkovim Girom, ženski koledar pa je zelo natrpan in posledično je veliko tudi novic. Tokrat sta v ospredju napovedana prva ženska La Primavera 2023 in podaljšanje sponzorja z žensko superekipo.

Vse več spomenikov dobiva tudi ženske dirke. Lani smo prvič spremljali ženski Pariz - Roubaix, očitno bomo naslednje leto prvič še La Primavero. 

Tudi v tistih delih kolesarskega sveta, kjer se še do pred kratkim niso zmenili za ženske dirke, počasi spoznavajo, da ima ženski del tega športa ogromen potencial in da postaja vse bolj zanimiv tako za gledalce, kot za sponzorje. Tudi RCS Sport, drugi največji organizator dirk na svetu, se počasi »prebuja«. 

»V letu 2023 načrtujemo in pripravljamo vse potrebno, da bomo izvedli prvo žensko klasiko Milano – Sanremo, saj je to spomenik, ki bi ga ženski koledar nedvomno moral imeti. Seveda ne v takšni dolžini kot je moška dirka, a bi trasa ostala podobna. Načrtujemo izvedbo na isti dan, kot je moška dirka, podobno formatu dirke Strade Bianche,« je načrte razkril direktor RCS Sporta Paolo Bellino. 

To je nedvomno dobra novica, a bi v tem primeru dirka padla na isti konec tedna kot Trofeo Alfredo Binda, ena najbolj prestižnih enodnevnih dirk ženskega koledarja. 

RCS Sport pa si želi sodelovati tudi pri izvedbi ženskega Gira, ki ga zdaj pripravlja italijanska kolesarska zveza. Želijo si sodelovanja, načrtujejo pa tudi premik termina ženskega Gira, ki bi bil na sporedu takoj po koncu moške različice, podobno kot so si zamislili organizatorji Toura. Letos se moški Giro konča 29. maja, ženska dirka pa začne več kot mesec dni kasneje, 30. junija. 

»Pogovarjamo se z zvezo, ker si želimo sodelovanja, to se nam zdi mnogo bolj smiselno, kot da bi vzpostavili lastno dirko, sploh zato, ker je obstoječa dirka že del svetovne serije. Upam, da bomo našli skupni jezik za nadaljevanje,« pravi Bellino. 

SD Worx ostaja glavni sponzor ekipe vse do 2026

Podjetje SD Worx, ki ponuja kadrovske in računovodske rešitve, je pohitelo in podaljšalo obstoječo sponzorsko pogodbo z najboljšo žensko ekipo še za dodatni dve leti, glavni sponzor bodo tako vse do konca sezone 2026.

»Veseli smo, da smo še naprej del tega športa, ki se hitro razvija in spodbuja diverziteto in enakopravnost, hkrati pa je odlična marketinška priložnost za našo znamko. Zato smo želeli ostati del te zgodbe in ekipi nameniti varno platformo za nadaljnje uspešno delo,« so ob podpisu pogodbe povedali v podjetju.

S tem, ko imajo prihodnost zagotovljeno za naslednje štiri sezone in pol, se ekipi SD Worx odpirajo vrata za načrtno delo z mladimi v prihodnjih letih. Šest let zapored je bila ekipa najboljša na svetu, tudi letos pa so sezono dobro začeli s 15 stopničkami in petimi zmagami, tudi pomembnima uspehoma Lotte Kopecky na Strade Bianche in dirki po Flandriji. 

V ekipi imajo kopico mladih zvezdnic, kot so Demi Vollering, Niamh Fisher-Black, Anna Shackley in Kata Blanka Vas, ki bodo v naslednjih letih lahko stopile korak naprej proti vrhu kolesarske piramide.

Bogat tekmovalni program v teh dneh

V Luksemburgu je v minulem tednu potekala tridnevna dirka kategorije Pro Ceratizit Festival Elsy Jacobs. Skupno zmago je po zaslugi slavja v drugi etapi slavila Marta Bastianelli, na stopničkah sta bili še Veronica Ewers in Silvia Persico. 

Bastianellijeva je dobro formo unovčila tudi v včerajšnji prvi etapi Bretagne Ladies Toura (2.1), kjer je v šprintu ugnala Vittorio Guazzini in Ally Wollaston. Začela pa se je tudi dirka po Andaluziji (2.1), kjer se je prva etapa končala z vzponom.

Slavila je Arlenis Sierra pred Mavi Garcio, odlično pa se je odrezala Urša Pintar, ki je na cilj prišla na 8. mestu z dobro minuto zaostanka. Dobro formo bo Pintarjeva lahko vnovčila tudi v naslednjih dveh etapah, kjer bo teren prav tako zelo razgiban. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ