Ženski Roubaix: Dež, blato, padci in spektakularen pobeg (VIDEO)

Ženski Roubaix: Dež, blato, padci in spektakularen pobeg (VIDEO)
02.10.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pa so ga doživele. Kolesarke so se prvič pomerile na dirki Pariz-Roubaix in pokazale so izjemno zanimivo dirkanje. Zmagovalka pa Elizabeth Deignan.

V Denainu se je dirka Pariz-Roubaix začela, končala pa na velodromu v Roubaixu. Kolesarke so se pomerile na 116 km dolgi preizkušnji. Od tega so morala dekleta premagati 17 tlakovanih odsekov v skupni dolžini 29,2 km. V zadnjih 85 kilometrih sta ženska in moška trasa identični.

To pomeni, da so se tudi dekleta morala spopasti z znamenitima odsekom Mons en Pevele in Carrefour de l’Arbre. Na satrtu je bilo 129 kolesark, med njimi tudi Eugenia Bujak. Na startu je bila v prvi vrsti, saj so tam imele mesto državne prvakinje in svetovna prvakinja. Ni težje verzije te dirke, kot deževna in dekleta so doživela zares zahteven krst.

Še pred prvim tlakovanim odsekom je glavnina ujela ubežnice in takoj je napadla Elizabeth Deignan. Hitro si je privozila minuto prednosti in dva tlakovana odseka kasneje je za njo zaradi številnih padcev v dežju in blatu ostala skupina vsega 32 zasledovalk. Deignanova je nadaljevala izjemno in an enem izmed najtežjih odsekov - Mons en Pevele - je imela že dve minuti naskoka.

Do cilja pa je bilo še 50 kilometrov. Tudi Deignanova se je komajda izognila padcu. Po tem odseku so zasledovalno skupino sestavljale samo še Vos, Majerus, Brennauer, Cordon Ragot, Bastianelli in Biannic. A razlike niso uspele zmanjšati. Še več. Dobrih 30 kilometrov pred ciljem je imela Deignanova že 2:40 prednosti. Marianne Vos se je sicer kasneje podala v lov za Deignanovo in je uspela zmanjšati zaostanek, a še zdaleč ne dovolj.

Deignanova se je na velodromu veselila prestižne zmage. Prva zmagovalka dirke Pariz-Roubaix! Po več kot 80 kilometrov dolgem pobegu. Z 1:17 zaostanka je bila druga Marianne Vos, tretji pa Elisa Longo Borghini. Sledile so Lisa Brennauer, Marta Bastianelli, Emma Norsgaard, Franziska Koch, Audrey Cordon Ragot, Marta Cavalli in Chantal van den Broek Blak. Eugenia Bujak je zasedla 43. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ