Ženski Tour? Nemogoče ob moškem! Tour v Nemčijo?

Ženski Tour? Nemogoče ob moškem! Tour v Nemčijo?
21.10.2014 AVTOR: D. Z.
Direktor dirke Christian Prudhomme je v ekskluzivnem intervjuju za cyclingnews.com govoril tudi o ženski dirki La Course in vrnitvi Toura v Nemčijo.

Dirka po Franciji je v zadnjih dneh spet v središču pozornosti. Vsi kar težko pričakujejo predstavitev trase Toura 2015. Direktor Toura Christian Prudhomme je sicer zelo rezervirano odgovarjal na vprašanja glede Astane in preiskave Mednarodne kolesarske zveze zaradi treh pozitivnih kolesarjev v zadnjem času. Tudi na »milijonski « predlog Olega Tinkova je moral odgovoriti. A bil je jasen. Ne gre zgolj za tri tritedenske dirke. Potem bi veliko izgubile tiste krajše etapne dirke, ki so za celotno kolesarstvo in kolesarsko sezono zelo pomembne.

Na predlog Tinkova, da bi morali Tour skrajšati na manj kot tri tisoč kilometrov, če bi hoteli, da bi kolesarji nastopali na vseh tritedenskih dirkah, pa je bil jasen: »Na kratko. Da bi Tour skrajšali ali zmanjšali število dni? Tu ni niti najmanjših možnosti. « Odgovoril je tudi na očitke, da agencija ASO v zadnjih letih vse manj skrbi za razvoj kolesarstva v Franciji in raje organizira dirke v državah, kjer vidi več denarja. Poudaril je, da skrbijo za globalizacijo kolesarstva in da so tudi v Franciji rešili nekatere dirke, kot sta Criterium du Dauphine in Pariz-Nica.

In potem je tu Nemčija. Velesila, ki je zadnja leta povsem ignorirala kolesarstvo, predvsem Tour de France. Nacionalna televizija zaradi številnih dopinških afer ni hotela več prenašati dirk, številne dirke v Nemčiji so razpadle. Rezultati nemških kolesarjev v zadnjih letih pa so dali pozitivne učinke. Tony Martin, Marcel Kittel, John Degenkolb … Uspehi so bili dovolj, da bodo Tour de France spet prenašali, obenem pa so se pojavile govorice, da naj bi Nemčija gostila kakšno izmed etap dirke po Franciji leta 2017. Prudhomme si je v zadnjem času ogledal tudi eno izmed enodnevnih dirk v Nemčiji …

in pojavile so se govorice. »V teh časih je veliko govoric, ki potem postanejo novica. Kot nekdanji novinar se tega dobro zavedam. Da. Veliko se govori. Po dolgih letih so se v Nemčiji odločili, da bi gostili etapo Toura. To ni skrivnost. Bil sem na dirki, govoril z njimi in zdaj moram razmisliti. Če bo to naslednje leto, ne vem. Vendar je jasno, da se Nemčija, potem ko je izgubila ljubezen do kolesarstva, vrača. Imeli so obdobje, ko so bili nori na kolesarstvo in potem je bilo obdobje, ko so ga sovražili. Zdaj smo v novem obdobju, ki je nekje vmes. «

Prudhomme je še poudaril, da je Nemčija za kolesarstvo zelo pomembna. In potem so tu še ženske. Letos so pri agenciji ASO organizirali dirko La Course. Pred prihodom profesionalnih kolesarjev na Elizejske poljane, so zaključne kroge znamenitega Toura premagovale tudi kolesarke. Krstna dirka je pripadla Marianne Vos. Dirka je doživela velik uspeh in organizatorji so sporočili, da jo bodo organizirali tudi naslednje leto. A vsi si želijo več. Želijo, da bi ob moškem Touru potekala tudi ženska različica. Te ideje je Prudhomme odločno zavrnil:

»Obenem organizirati dva Toura? V preteklosti se je to lahko. Vzporedno z moškim Tourom so že poskušali izpeljati tudi žensko različico. A takratna situacija ni bila podobna zdajšnji. V teh časih pa je infrastruktura, ki jo potrebuje zgolj Tour neverjetno velika. V istem času ne bi mogli organizirati še ene dirke. Pa imamo načrte za žensko kolesarstvo? Seveda. Zakaj ne bi podobnih dirk, kot je La Course izpeljali tudi na drugih dirkah, mogoče na Vuelti? To je formula, ki jo želimo razvijati, « je še zaključil Prudhomme. A najprej moramo zdaj počakati na sredo, ko bo jasna trasa dirke po Franciji.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ