Žensko kolesarstvo ima novo rekorderko

Žensko kolesarstvo ima novo rekorderko
24.05.2022 AVTOR: DZ, foto: Trek Segafredo

Ellen van Dijk, sicer članica moštva Trek Segafredo je postavil nov mejnik v vožnji na eno uro. Prevozila je 49,254 km. Tudi za ženske magičnih 50 km je zelo blizu.

Ellen van Dijk je za postavljanje novega svetovnega rekorda v vožnji na eno uro izbrala švicarsko mesto Grenchen in tamkajšnji velodrom. Do zdaj za rekorderko veljala Joss Lowden, ki je prav na tem velodromu septembra 2021 v eni uri prevozila 48,405 km.

Van Dijkova je bila prepričana, da jo lahko premaga in skorajda celotno uro je uspela vzdrževati hitrost, višjo od 49 km/h, njena najvišja hitrost je znašala 50,3 km/h, a je hitro spoznala, da bi s tako hitrostjo prehitro pregorela. Zato je ritem nekoliko zmanjšala. 35-letna Nizozemka je prevozila 197 krogov. V zadnjih 20 minutah je še nekoliko zmanjšala ritem, a vseeno je bila na zanesljivi poti do nove rekordne znamke.

S tem je postala peta ženska, ki je postavila rekord, prejšnjo znamko pa je izboljšala za več kot osemsto metrov. Uporabljala je kolo Trek Speed Concept. Torej kolo, namenjeno vožnji na čas, ki pa je bilo nekoliko prilagojeno za velodrom. Prestavno razmerje na kolesu je bilo 58x14.

"Na začetku sem bila kar nervozna, vendar sem imela vse pod nadzorom. Naredila sem natančno tisto, kar smo si želeli. Prvo polovico proge sem za krog v povprečjo porabila nekje 18,1 do 18,2 sekundi. To je bilo krepko hitreje od prejšnjega rekorda. Zato sem pomislila, da bom lahko postavila nov rekord, če ne upočasnim preveč," je dejala Van Dijkova.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ