Žepno orodje Topeak: primerjava

Žepno orodje Topeak: primerjava
12.06.2012 AVTOR: Švigelj Uroš
Tokrat primerjamo tri popolnoma različne komplete večfunkcijskega orodja Topeak, ter vam svetujemo kakšno orodje pospraviti v kolesarsko torbico in kaj bo pohitrilo delo v vaši domači delavnici.

Več o izdelkih v spletni trgovini www.factorystore.si in v bolje založenih kolesarskih trgovinah.

Topeak Hexus II - 19,96 €
Topeak Survival Gear Box - 23,95 €
Ratchet Rocket Lite 

Kaj je obvezna oprema kolesarja? Kolo, čelada, oblačila in … nekaj pripomočkov zaradi katerih ne bo nesrečnež ali nesrečnica (no tem je vse oproščeno) ob cesti, z mobilnikom v roki, delal družbe prometnim znakom.
 

Poleg zložljive tlačilke in rezervne zračnice je najbolj koristno žepno orodje s katerim lahko opravimo manjša opravila: privijemo razrahljan vijak ali napero, popravimo verigo in si seveda z njim pomagamo pri snemanju plašča.


Še en kos opreme, ki ga marsikdo ne pozna so samolepilni obliži ali krpice za popravilo zračnic. Klasično popravilo zračnic zahteva uporabo vulkanizacijskega lepila, strgala, obliža in potrpljenja med sušenjem lepila.

Uporaba samolepilnih obližev pa je veliko bolj trivialna. Na zračnici najdemo poškodbo, površino očistimo (rahlo podrgnemo) s priloženim brusnim papirjem in zakrpamo luknjo z nalepko. Topeak Flypaper stane dobra dva evra, v njem pa dobite 6 krpic, brusni papir in navodila, ki bodo tudi začetniku jasno razložile ta sila enostaven postopek.

Za enkrat so se obliži izkazali kot trajna, preko 50 ur trajajoča, in vododporna rešitev. Toplo priporočamo.

 

Topeak Survival Gearbox

Začnimo z največjim in najtežjim kompletom. Škatla za preživetje ponuja orodja za skoraj vse kar bi se lahko pokvarilo na poti. 23 različnih ključev je pospravljenih v trdno ohišje in zataknjenih v ležišča, kjer med vožnjo ne ropotajo. Škatlico lahko varno pritrdite na okvir kolesa, varnostni pokrovček pa prepreči, da bi se vam vsebina na slabših podlagah raztresla. Vsebuje vse različne imbus ključe, razen 8 milimetrskega, ki je potreben za montažo Truvativovih in FSA gonilk. Po drugi stran pa ima vijačne ključe za matice, ki jih srečamo na treking in mestnih kolesih. Imbus ključi so kombinirani tako, da je na daljšem koncu druga velikost kot na krajšem delu krivine. To pomeni, da bi nam redkih kombinacijah (ki jih v praksi nisem našel) lahko teoretično primanjkovalo navora. Zraven je vključen še komplet za popravilo zračnic z lepilom, ki ga lahko zamenjate s samolepilnimi obliži. Orodje za verigo je presenečenje in bi ga brez sramu lahko uporabljali tudi v domači delavnici. Dolge ročice in močna glava naredita menjavo enostavno in natančno. Pohvalno! V uredništvo smo sicer prejeli starejšo verzijo, ki jo že nadomešča posodobljena izvedba, ki nadomešča vse pomanjkljivosti preizkušene. Dodali so 8 milimetrski imbus, samoleplilne obliže, T15 torks in vložek za disk zavore. V praznino kjer je bilo prej lepilo pa lahko pospravite še vezni člen za verigo. Posodobili so tudi orodje za napere, s katerim lahko sedaj popravljamo tudi zvezdaste Mavicove tuljavke.
 

 • Imbusi: 1.5/2/2.5/3/4/5/6 mm
 • Orodje za napere: 15g / 14g
 • Orodje za verigo: cro-mo vlitek
 • Dvigovalca plaščev
 • Križni izvijač
 • Kit za popravilko plaščev (lepilo in krpe)
 • Teža: 230 gramov


Preizkušeno verzijo priporočamo za uporabo na treking in mestnih kolesih. Novejšo pa tudi gorskim kolesarjem, ki potrebujejo tudi zmogljivo orodje za verigo in uporabljajo gonilko, ki je pritrjena z 8-milimetrskim vijakom.

Ratchet Rocket Lite

Miniaturna raglja res ne ponuja vsega potrebnega orodja in bi jo bilo potrebno dopolniti vsaj z orodjem za snemanje plaščev in in orodjem za verigo. Prinaša pa hitrost in praktičnost profesionalnih orodij v lahkem 100 gramskem kompletu, ki ga enostavno zapnemo okoli pasu. Biti so narejeni iz kaljenega jekla in uporabljajo standardni nastavek. Namestimo jih lahko tudi na ročaji, kar olajša dostop do mest kjer bi bili običajni imbus ključi preveč nerodni. Bolj kot večfunkcijsko orodje je idealno dopolnilo na pasu v domači delavnici za hiter dostop do najbolj pogostih orodij.

 • Orodja: 10
 • Imbusi: 2/2.5/3/4/5/6/8 mm
 • Torx: T10/T25
 • Izvijač: Križni
 • Material: kaljeno jeklo – biti in krom vanadij jeklo - raglja
 • Najlonska torbica
 • Teža 113 gramov

Priporočamo ga vodnikom in kolesarskim skupinam, kjer bo njegova hitrost in praktičnost prišla do izraza. Zaradi svoje kompaktnosti pa bodo po njem posegli tudi serviserji in domači mojstri, ki želijo imeti glavne ključe vedno pri roki.
 

Topeak Hexus II

Večfunkcijsko orodje v pravem pomenu besede, kompaktno, praktično in nagrajeno z reddot nagrado 2002. Po desetih letih še vedno eno izmed najboljših žepnih orodij zaradi dveh razlogov. Vsebuje 16 najpogostejših orodij, ki jih srečamo na sodobnih gorskih in cestnih kolesih. Kompaktno in trdno ohišje je ergonomsko in prenese tudi bolj grobo servisno roko, ki dosega višje navore. Univerzalno orodje za verigo je zaradi integracije v ohišje nekoliko manj praktično kot dvodelni set iz Survival Boxa, še vedno pa boste z njim na terenu zanesljivo popravili verigo. Zraven je priložen tudi kavelj s katerim se olajša njeno spajanje. Dvigovalci plaščev ne skrbijo samo za lepo podobo zloženega orodja. Eno izmed njih ima zatič s katerim ga med snemanje pritrdimo na napero, osvobodimo eno roko in z drugim lažje snamemo plašč. So tudi prožni, kar je v resnici koristno. S trdimi in močnimi dvigovalci lahko poškodujemo steno obroča. Mehkejše izvedbe pa nas prisilijo, da delamo z občutkom in najdemo mesto, kjer plašč »pade z obroča«.

 • Orodja: 16 t
 • Imbusi: 2/2.5/3/4/5/6/8 mm
 • Torx Bit: T25
 • Ključ za tuljavke: 15g/14g
 • Oroodje za verigo
 • Kljuka/pridržalo verige
 • Dva plastična dvigovalca plaščev
 • Izvijači: križni (Philips) in ploščati
 • Materiali: Inženirska plastika in kaljeno jeklo
 • Teža 170 gramov

Hexus II je primeren za vsakogar – cestnega ali gorskega kolesarja. S 170 grami ni najlažji, so pa ključi (za razliko od lažji modelov) kvalitetni in z njimi med delom ne bomo poškodovali matic in vijakov.
 

Več o delu z orodji si lahko pogledate v galeriji. Kupite pa jih lahko v bolje založenih kolesarskih trgovinah ali neposredno v spletni trgovin zastopnika Factorystore.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ