Zgodba o Nibalijevih izgubljenih kilogramih

Zgodba o Nibalijevih izgubljenih kilogramih
03.08.2014 AVTOR: D. Z.
Spletni portal Bicycling je objavil zanimivo zgodbo o tem, kako se je Vincenzo Nibali še mesec dni pred Tourom boril z odvečnimi kilogrami in maščobami. Pa čeprav govorimo samo o 1,5 kg.

Pri Bicyclingu so odkrili zaninimivo zgodbo o tem, kako so bili pri Astani še nekaj tednov pred začetkom Toura zaskrbljeni nad pripravljenostjo Vincenza Nibalija. »Prvič leto sem zadovoljen z Vincenzom. Končno je izgubil nekaj teže, « je na začetku dirke po Franciji dejal uradni zdravnik Astane Joost de Maeseneer.

Ta naj bi bil, po pisanju Bicyclinga, zelo natančen pri merjenju teže in maščobe posameznih kolesarjev. Tako naj bi bil nad rezultati Vincenzna Nibalija zaskrbljen še na zadnji dirki Dauphine, kjer se Italijan ni ravno najbolj izkazal. Predvsem pa nikakor ni mogel slediti Froomu in Contadorju. »Ah, Vincenzo ima šibko točko. To so sladice, « je dejal Maeseneer.

»Na Dauphineju je imel več kot sedem odstotkov telesne maščobe. Trenerju Paolu Slongu in Aleksandru Vinokurovu sem poslal e-mail in jasno zapisal, da tak Vincenzo preprosto ne more biti konkurenčen Froomu in Contadorju. To ni mogoče, « je še razkril Maeseneer, ki je v preteklosti sodeloval tudi z danskim moštvom, ki ga vodi Bjarne Riis.

Takrat je bil v ekipi tudi Fabian Cancellara. »Med klasikami je imel Fabian okrog 7,5 odstotka telesne maščobe in tako ni imel težav na dirki po Flandriji ali Pariz-Roubaixu. Na klasikah jo lahko tudi z nekoliko več kilogrami dobro odneseš. Če pa hočeš biti konkurenčen na vzponih dirke po Franciji, potem moraš imeti nekje med 5 in 6 odstotkov telesne maščobe, « je še pojasnil zdravnik.

Po dveh tednih dirke po Franciji je bil vendarle nadvse zadovoljen z Nibalijevim napredkom: »Včeraj sem ga spet testiral in imel je 6,1 odstotka telesne maščobe. To je dobro. Pripravljen je na vzpone, saj je za kilogram in pol lažji v primerjavi z dirko Dauphine. To je velika razlika. To je razlika med tem, ali boš napadal ali pa popustil. « Tudi Nibali je kasneje priznal, da mu ni lahko doseči idealne teže: »Na vsaki dirki me je zdravnik testiral in moral sem na tehtnico. In vsakič mi je rekel. Daj Vincenzo. Shujšati moraš. In končno mi je uspelo. «

Na dirki po Franciji naj bi tako imel 64 kilogramov. Do te idealne teže pa naj bi prišel po zaslugi zaključni priprav na višini. Opravil jih je na San Pellegrinu: »Vsak večer smo natančno tehtali testenine. Na obrok smo poskušali zaužiti po 90 gramov. « In edina dovoljena sladka stvar? Posušene marelice.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ