Zgodovinski dan za Afriko – Biniam Girmay je osvojil prvo zmago na spomladanskih klasikah

Zgodovinski dan za Afriko – Biniam Girmay je osvojil prvo zmago na spomladanskih klasikah
28.03.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Intermarche

Nobenega dvoma ni več, da je Biniam Girmay novi čudežni deček afriškega kolesarstva in morda najboljši, kar jih je s te celine prišlo v peloton. Zdaj je drugi z lanskega SP do 23 let pokazal, da mu kocke zelo ležijo tudi z zmago na prestižnem Gent – Wevelgemu. Nova dobra predstava Mohoriča.

Gent – Wevelgem spada med najbolj prestižne enodnevne klasike in se v belgijskem koledarju uvršča tik za dirko po Flandriji glede na prestiž. Včasih je bila dirka precej bolj šprinterska, v zadnjih sezonah pa se v boj za zmago vmešajo tudi favoriti za klasike, saj je trasa nekoliko težja.



Prve tri ure dirkanja so bile za kolesarje precej enostavne, saj vetra praktično ni bilo, je pa za veliko selekcijo poskrbel Matej Mohorič slabih 90 kilometrov pred ciljem na spustu s Kemmelberga. Sledilo mu je lahko le 17 kolesarjev, a je bilo prezgodaj, da bi zdržali v ospredju in 50 kilometrov pred ciljem je bil peloton spet skupaj.

Tretji in hkrati zadnji vzpon na Kemmelberg je bil najtežji, kolesarji so ga napadli z vzhodne strani. Tam je vnovič svojo dobro formo pokazal Wout van Aert in se spet, podobno kot v petek, odpeljal vsem tekmecem. A tokrat njegova prednost ni bila dovolj velika in v ospredju se je ustvarila skupina osmih kolesarjev, v kateri je bil tudi Mohorič. To je bila odlična napoved za dirko po Flandriji naslednji teden, saj se Matej brez težav kosa na vzponih tudi z največjimi favoriti na klasikah.

A do cilja je bilo še več kot 30 kilometrov, zato je zasledovalna skupina ujela osmerico in sledilo je nekaj kilometrov taktiziranja. Potem pa je 24 kilometrov do cilja napadel Christophe Laporte, takoj je šel za njim Biniam Girmay, priključek pa sta ujela še Jasper Stuyven in Dries van Gestel, ki se je letos spomladi pokazal v zelo dobri luči in opozoril nase.

Četverica je sodelovala med seboj, v ozadju pa prave sloge ni bilo in v zadnji kilometer so vstopili z dovolj prednosti, da so se pomerili za zmago. Girmay je prvi začel s šprintom, a je imel dovolj moči za svojo največjo zmago v karieri in prvo afriško na spomladanskih klasikah! Kolesar Intermarcheja je v res vrhunski formi in le veselimo se lahko, kaj nam bo pripravil prihodnjo nedeljo.

Matej Mohorič je v zasledovalni skupini iztržil deveto mesto, odličen je bil tudi Luka Mezgec, ki je končal štiri mesta za njim. Oba Slovenca sta tako poskrbela za dobro napoved pred slovito Ronde, kjer bo predvsem Mohorič v ožjem krogu favoritov. V takšnem položaju Slovenec pred eno od dveh najbolj pomembnih spomladanskih klasik še ni bil.

Svetovna prvakinja nadaljuje zlati niz

Pred zanjo najbolj pomembnim delom sezone, spomladanskimi klasikami, je svetovna prvakinja Elisa Balsamo ujela šampionsko formo, v kateri se zdi nepremagljiva. Kolesarka ekipe Trek Segafredo je blestela tudi na Gent – Wevelgemu, ki je bil v ženski konkurenci nekoliko manj selektiven.

Za zmago se je v šprintu pomerila skupinica 40 kolesark, v njej so bile vse favoritinje, tudi domačinka Lotte Kopecky, od katere so si Belgijci obetali zmago. A je imela Balsamova drugačne načrte in v dresu svetovne prvakinje je še enkrat dobila šprint pred Marianne Vos in rojakinjo Mario Giulio Confalonieri.

Najboljša (in edina) Slovenka je bila še enkrat Eugenia Bujak, tokrat je dirko končala na 51. mestu z dobrimi petimi minutami zaostanka.

Skok navdušil s petim mestom na Gent – Wevelgemu mlajših članov

Dirka Gent – Wevelgem se že nekaj let začenja v Ipru, tem žalostnem mestu druge svetovne vojne, dirka mlajših članov pa se je tudi končala v zgodovinskem kraju. Šteje za Pokal narodov in seveda je dirkala tudi slovenska izbrana vrsta, ki je tokrat navdušila.

Zmagal je Samuel Watson (VB), ki je dobil šprint skupine 40 kolesarjev, slovenske barve v ospredju pa je zastopal Anže Skok, ki je šprint končal na visokem 5. mestu. V prvi skupini je dirko zaključil tudi Boštjan Murn (33. mesto).

Na dirki mladink je slavila Nienke Veenhoven, tik za deseterico pa je končala najboljša Slovenka Neža Zupanič.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ