Zgodovinski dosežek Tanje Žakelj in slovenskega kolesarstva

Zgodovinski dosežek Tanje Žakelj in slovenskega kolesarstva
14.09.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Tanja Žakelj (Unior Tools Team) se je danes zapisala v zgodovino gorskega kolesarstva in slovenskega športa. V disciplini olimpijski kros je zmagala v seštevku svetovnega pokala, s čimer se je postavila ob bok največjim.

FB Tanja Žakelj in FB Unior Tools Team

Zgodovinsko vožnjo si lahko pogledate v posnetku na povezavi Red Bull TV

Svetovni pokal 2013 

1 ZAKELJ Tanja SLO UNIOR TOOLS TEAM  1080
2 LECHNER Eva ITA TEAM COLNAGO SUDTIROL  960 
3 NASH Katerina CZE LUNA PRO TEAM  955 
4 WLOSZCZOWSKA Maja POL GIANT PRO XC TEAM 890 
5 ENGEN Alexandra SWE GHOST FACTORY RACING TEAM 680 
6 NEFF Jolanda* SUI GIANT PRO XC TEAM 606 
7 PENDREL Catharine CAN LUNA PRO TEAM  605 
8 LEUMANN Katrin SUI GHOST FACTORY RACING TEAM 600
9 DAHLE FLESJAA Gunn-Rita NOR MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM 589 
10 DAVISON Lea USA SPECIALIZED RACING XC  582 
19 KLEMENCIC Blaza SLO CALCIT BIKE TEAM  344


Klubsko točkovanje

1 LUNA PRO TEAM 360 
2 GIANT PRO XC TEAM 330 
3 GHOST FACTORY RACING TEAM 330 
4 TEAM COLNAGO SUDTIROL 227 
5 UNIOR TOOLS TEAM 196 
6 SABINE SPITZ HAIBIKE PRO TEAM 192 
7 SPECIALIZED RACING XC 153 
8 TREK FACTORY RACING 126 
9 MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM 117 
10 TOPEAK ERGON RACING TEAM 116 
14 CALCIT BIKE TEAM 56

Za mnoge najbolj zaželen naslov v gorskem kolesarstvu je osvojila s šestim mestom na dirki v norveškem Hafjellu.

»Sezone je konec, ta trenutek sem res težko čakala in vse se je zaključilo sanjsko. Današnja dirka na Norveškem je bila res težka. V nogah nisem čutila tiste prave eksplozivnosti in moči, zato sem bila morda malo bolj zadaj kot na prejšnjih dirkah. Za menoj je težka in dolga sezona, zato mi je to tudi razumljivo. Med samo dirko sem imela izredno podporo in sem stalno stopnjevala ritem, na koncu mi je uspelo. Končala sem tik za odrom za zmagovalce, ampak sem vseeno zelo vesela, « so bile Tanjine prve besede po prihodu v cilj in osvojitvi naslova zmagovalke svetovnega pokala.

Tekmovalki iz Ledin, ki bo jutri praznovala svoj 25. rojstni dan, žal ni uspelo doseči svojevrstnega rekorda – uvrstitve med prvih pet na vseh velikih dirkah sezone. Po težki borbi je bila danes šesta, kar ji je prineslo novih 130 točk v seštevku pokala in zanesljivo zmago. Na koncu je osvojila 1080 točk, drugouvrščena Eva Lechner pa 960.

Najbližje zasledovalke je imela na današnji dirki praktično ves čas »pod nadzorom «, saj je bilo vodstvo v pokalu majhno. »Videla sem, da je Katerina Nash za menoj, Majo Wloszczowsko pa sem imela stalno na očeh, zato je bil pritisk manjši. Ko sem videla, da se danes ne morem boriti za zmago sem imela edini cilj ubraniti belo majico in zato mi je bilo malo lažje, saj sem imela obe tekmici okoli sebe, nato pa sem ju tudi prehitela, « je odločilni boj komentirala Tanja. Medtem je vodstvo prevzela Rusinja Irina Kalentieva in se odpeljala do suverene zmage, Tanja pa se je prebila iz osmega na končno šesto mesto.

Prvič v zgodovini je tako ob zmagovalcu svetovnega pokala zapisano ime Slovenije, uspeh pa je še toliko večji, ker Tanja vozi za slovensko ekipo Unior Tools Team, do uspeha pa je prišla pred kar 30 navijači iz domačih Ledin. »Današnji uspeh bom morala prespati in dojeti kaj se je zares zgodilo. Vsekakor pa vem, da sem na dobri poti za naprej in se že sedaj veselim prihodnjih sezon, « je zadovoljna Tanja. Ob tem seveda ni pozabila na svoje navijače, ki so se v tako velikem številu odpravili na sever: »Navijači so mi zelo pomagali, slišala sem jih na celi progi. Bodrili so me in me spodbujali, dali so mi še tiste dodatne atome moči, da sem prilezla na šesto mesto.

Sama pri sebi bi se morda zadovoljila že z osmim, ker bi še vedno zmagala v pokalu, vendar sem se osredotočila na dirko in iz sebe iztisnila kar mi je še ostalo. Velike zasluge za današnji uspeh gredo tako ekipi Uniorja in vsem navijačem. « Da je bilo ob progi zelo glasno in da bo zelo glasno tudi še zvečer, verjetno ni treba razlagati. Prav tako ni potrebno omenjati, da dežujejo čestitke iz celega sveta, le poglejte si profil ekipe in Tanje na družabnem omrežju Facebook. FB Tanja Žakelj in FB Unior Tools Team

Na dirki je nastopila tudi Blaža Klemenčič, ki je osvojila 30. mesto ter zasedla končno 19. mesto v seštevku svetovnega pokala.

Tanjo Žakelj čaka sedaj zaslužen odmor po dolgi in naporni sezoni, nato pa še nekaj dirk v različnih disciplinah, tudi bolj gravitacijskem enduru. V norveškem domu ekipe Uniorja pa ne bo preglasnega praznovanja, saj imajo tekmovalci v spustu svoj nastop jutri. Za zdaj se je najbolj izkazal Žiga Pandur s 32. mestom v kvalifikacijah, ki kaže na morebitni najboljši dosežek Slovenije v tej disciplini...
Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ