"Zid" v Bretaniji za prve odgovore?

"Zid" v Bretaniji za prve odgovore?
11.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pred kolesarji na dirki po Franciji je zelo zanimiva šesta etapa. Cilj bo na vrhu kratkega vzpona Mur de Bretagne. Rumeno majico bo branil Greg Van Avermaet.

6. etapa, 12. julij: Brest – Mur de Bretagne, 181 km (razgibana etapa)

Na pot se bodo kolesarji podali iz obmorskega mesta Brest – leta 2008 je gostilo celo začetek francoske tritedenske preizkušnje – in se takoj odpravili v notranjost. V iskanju novih vzponov. Po letu 2015 se vrača Mur de Bretagne oziroma Bretanski zid. Prav veliko časa nam ni treba ugibati, zakaj se mu tako reče. Gre za dva kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 6,9 odstotka. Najstrmejši je prvi kilometer, kjer je naklon desetodstoten. Kolesarji bodo morali znameniti "Zid" premagati kar dvakrat. Najprej 16 kilometrov pred ciljem. Po prvem prečkanju ciljne črte bo sledil krajši vzpon in potem spust in najprej rahel vzpon v vasico pod “Zidom”.

Cilj bo po prevoženih 181 kilometrih. Na zadnjem vzponu bo potekal boj za zmago in glede na zaostanke tudi boj boj za rumeno majico. Favoriti si ne bodo smeli privoščiti, da bi vzpon začeli preveč v ozadju, saj bi lahko hitro izgubili pomembne sekunde. To dokazujejo rezultati obeh obiskov Toura, ko je bil na vrhu tudi cilj. Leta 2011 je Cadel Evans v sprintu premagal Alberta Contadorja. Leta 2015 pa je zmagal Alexis Vuillermoz, ki je napadel na začetnem, najstrmejšem odseku. Sledila sta Daniel Martin in Alejandro Valverde, potem pa Sagan, Gallopin, Van Avermaet, Yates, Froome, Mollema in Van Garderen. Prvih deset iz leta 2015 jih je tudi letos na dirki, vključno s prej omenjenim zmagovalcem Vuillermozom. Na naslovni fotografiji je prav Francozovo veselje ob zmagi.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ