Žiga Jerman: Jem, spim, treniram

Žiga Jerman: Jem, spim, treniram
03.04.2019 AVTOR: DZ, vir: Žiga Jerman

Živi v Besanconu. Dirka za razvojno ekipo Groupama-FDJ. Upam da bo dobil priložnost med elito. “Sanje vsakega mladega kolesarja,” pravi Žiga Jerman.

"To so zagotovo sanje vsakega mladega kolesarja. Za tak tip kolesarja, kot sem jaz, pa so te francoskega ekipe zagotovo idealne."
Žiga Jerman
Padel ob branjenju lanske zmage
Žiga Jerman je pred dnevi branil zmago na dirki Gent-Wevelgem za mlajše člane. Bil je na dobri poti, prestal je pomembno selekcijo, potem pa padel in odstopil. Pristal celo v bolnišnici. "Ostala nas je še skupina 20 kolesarjev, saj je šlo na veter. Kolesar pred mano je zavil na betonsko ploščo in zapeljal na robnik. Ni ga preskočil, tako da je padel. Sam bi se še ujel, a je tisti za mano priletel vame," je pojasnil Žiga Jerman.

Podmladek kultne francoske ekipe
Na dirki je nastopal v dresu slovenske reprezentance, v tej sezoni pa nastopa v znamenitem dresu Groupama-FDJ. Govorimo o podmladku World Tour moštva z zvezdniki, kot sta Thibaut Pinot in Arnaud Demare. "Mislim, da če bom tukaj nekaj pokazal, če bom naredil tisto, kar znam, potem me bodo lahko vzeli v člansko ekipo. Enega so letos že. Sam imam še to pa naslednjo sezono časa," je dejal Jerman.

"Skok na skok"
Prepričan je, da mu prav francoske dirke najbolj ustrezajo. Kratki klanci, ni tistih težkih prelazov. Sprinti manjših skupin: "Dirke so mi všeč. Tu gre skok na skok. Dirkanje ni tako kontrolirano kot v Italiji. Mislim, da če se tega tukaj naučiš, potem ti je lažje tudi drugje." Predvsem pa pri 20 letih v Besanconu živi življenje pravega profesionalnega kolesarja.

Samo kolesarstvo
"Treniram, spim, jem. Nič drugega. Razmišljam samo o kolesarstvu. Tu sem od 25. januarja in bom do junija. Tudi, če imam prost teden, se mi domov ne izplača. Letos bom tvegal, tako da bom videl, kam lahko pridem." Kar je morda najbolj pomembno. Zaenkrat se v ekipi dobro počuti in lahko opazuje tudi delo starejših kolegov. Med člansko ekipo in podmladkom je tesna povezava, tako da so bili skupaj tudi na pripravah.

110 oseb na pripravah
"Sem se zelo dobro vklopil v ekipo. Tudi s fanti se razumemo. Praktično nimaš občutka, da spadaš v razvojno ekipo, saj imamo tudi opremo isto. Trenerji so isti. Na pripravah nas je bilo 110. Smo kot ena velik družina. To so zagotovo sanje vsakega mladega kolesarja. Za tak tip kolesarja, kot sem jaz, pa so te francoskega ekipe zagotovo idealne."

Učenje francoščine
Seveda se bo moral naučiti tudi novega jezika. Pravzaprav se ga že, saj: "Uradni jezik v ekipi je francoščina. Sam je še ne znam najbolje, vendar se učim. Enkrat na teden imamo sestanek in zdaj bomo imeli tudi učenje francoščine." Predvsem pa so pri ekipi očitno zelo prilagodljivi. Jermanu omogočajo in mu bodo še naprej, da bo nastopal tudi na dirkah za Pokal narodov. Seveda z reprezentančnim dresom.

Še naprej z reprezentanco
"Rekli so, da v tem ne vidijo težave. Zdaj sem temporal formo za Gent-Wevelgem, vendar se mi ni izšlo. Čaka me še Flandrija, najprej pa konec tedna tridnevna dirka v Belgiji. Potem bom nastopil še na Liege-Bastogne-Liege." Seveda govorimo o dirkah za mlade kolesarje. Potem pa se bo že srečal s predstavniki njegovega lanskega moštva. Tako Ljubljana Gusto Santic kot Žiga Jerman z moštvom Groupama-FDJ bodo namreč nastopili na etapni dirki po Bretaniji.
"Tu sem od 25. januarja in bom do junija. Tudi, če imam prost teden, se mi domov ne izplača. Letos bom tvegal, tako da bom videl, kam lahko pridem."
Žiga Jerman
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ