Živahen kolesarski trg. Kam odhajata Sagan in Konig? Astana še močnejša. Južnoafričani iščejo zvezdnike.

Živahen kolesarski trg. Kam odhajata Sagan in Konig? Astana še močnejša. Južnoafričani iščejo zvezdnike.
04.08.2014 AVTOR: D. Z.
Po pričakovanjih so ekipe avgusta začele z objavljanjem novih nakupov. In tako se obetajo tudi nekatere večje spremembe. 1. avgust je uradni datum za podpise pogodb.

Peter Sagan v Tinkoff Saxo?
Pri moštvu Tinkoff Saxo – tja naj bi po nekaterih govoricah odšel tudi Peter Sagan – so zaenkrat še skrivnostni. V uradni izjavi za javnost so zapisali, da bodo med 7. in 9. avgustom razkrili, s kom so podaljšali pogodbe in koga vse bodo še pripeljali. Obenem so poudarili: »Z namenom, da postanemo najmočnejša kolesarska ekipa. Verjamemo, da bodo nove okrepitve še dodatno okrepile moštvo in ekipo naredila še bolj vsestransko. «

Zdaj je jasno, da so pogodbo podaljšali z najboljšim kolesarjem na gorskih ciljih na letošnji dirki po Franciji, torej nosilcem pikčaste majice, Rafalom Majko. Po nekaterih podatkih naj bi dansko moštvo zapustil Nicolas Roche, za katerega naj bi se zanimali pri moštvih Sky, IAM Cycling in Trek. A njegov menedžer Andrew McQuaid – sicer sin nekdanjega predsednika UCI Pata – tega ni želel komentirati. Pri moštvu Tinkoff Saxo pa se lahko veselijo tudi dejstva, da jim bo tudi v naslednji sezoni ostal zvest drugi sponzor Saxo Bank. Z moštvom Sky je pogodbo že podaljšal Geraint Thomas.

Bouhanni h konkurenci, vpoklicali upokojenega kolesarja
Po pričakovanjih je nov klub našel tudi Nacer Bouhanni. Sprinter, ki se je letos izkazal na dirki po Italiji je bil v ekipi FDJ.fr zelo nezadovoljen, saj ga niso uvrstili med deveterico kolesarjev, ki je nastopila na dirki po Franciji. Tam so prednost dali mlajšemu Arnaudu Demareu. Bouhanni ostaja v domači Franciji, saj je podpisal pogodbo s Cofidisom. Gre za dveletno pogodbo, torej do konca sezone 2016.

Sicer pa ima Cofidis Prokontinentalno licenco, vendar pa kot francoska ekipa nima težav pri prejemu posebnega povabila na Tour de France. V Cofidis bodo prišli še Steve Chainel, Geoffrey Soupe in izkušeni sprinterski pomočnik Dominique Rollin. Ta se je lani, potem ko ni našel ekipe, upokojil, pri 31 letih pa se vrača v karavano. Leta 2012 je bil prav Bouhannijev pomočnik.

Južnoafričani iščejo tri vrhunske kolesarje za klasike
Okrepili se bodo tudi pri moštvu MTN Qhubeka. Zdaj vozijo s kolesi Trek, a je že jasno, da bodo v naslednji sezoni uporabljali kolesa Cervelo, medtem ko naj bi Garmin Sharp presedlal na Cannondale. A ne zgolj menjava koles, pri ekipi naj bi se zanimali tudi za nekatere boljše kolesarje. Menedžer Brian Smith je poudaril, da bodo poskušali pridobiti vsaj tri zares vrhunske kolesarje. Smith je dejal, da se je že pogovarjal z Edvaldom Boassonom Hagnom, sicer članom Skya, vendar naj bi ta izrazil željo, da ostane v moštvu z licenco World Tour.

»Tej ekipi bomo priključili še osem novih kolesarjev. Iščem izkušene kolesarje, saj nam prav teh primanjkuje. Med temi osmimi si želimo podpisati pogodbo z vsaj tremi res vrhunskimi kolesarji, ki bi bili konkurenčni na aprilskih klasikah. Zaenkrat ne iščemo ne sprinterjev ne kolesarjev za tritedenske dirke, « je ekskluzivno za cyclingnews.com dejal Smith in dodal: »Dirke želimo zmagovati. Ne vidim smisla, da bi na tritedenski dirki vse podredili enemu kolesarju, v upanju, da bo ta končal med prvo deseterico. Zato bomo vse stavili na posamezne etape in šli na zmage. « Smith je še dodal, da se sooča predvsem s težavo, da večina kolesarjev želi ostati v World Touru, ker se tam počutijo bolj varni: »Ne gre za denar, saj ga mi imamo. Gre za to, da si želijo ostati v World Touru. «

Vinokurov tudi po nekdanjega klubkskega kolego
Okrepila se bo tudi Astana. Predvsem s kolesarji za enodnevne klasike. Govorimo o Larsu Boomu, Luisu Leonu Sanchezu, Diegu Rosi in Davideju Malacarneju. Sanchez letos dirka za moštvo Caja Rural, v preteklosti je bil član Rabobanka in Belkina, še prej pa tudi klubski kolega Aleksandra Vinokurova. Boom je letos dobil znamenito peto etapo na dirki po Franciji do arenberškega gozda.

»Boom je kolesar za klasike in tudi odličen pomočnik na etapnih dirkah. Dobil je peto etapo, v razmerah, ki jih na tlakovcih ni bilo že več kot deset let. Malacarne in Rosa sta močna Italijana, ki bosta lahko pomagala Fabiu Aruju, « je dejal Aleksander Vinokurov. Poleg tega bodo v World Tour moštvo prestopili tudi trije člani kontinentalne različice Astane. To so Maksat Ayazbajev, Bahtijar Kozatajev in Ilja Davidenko, ki je pred dnevi dobil dirko Tour of Qinghai Lake.

Rohan Dennis že takoj za BMC, prihaja tudi rdeča številka Toura
Tudi pri moštvu BMC se bodo okrepili. Iz Garmin Sharpa je prišel Rohan Dennis, ki bo dres zamenjal že sredi sezone, saj naj bi že na dirki po Španiji nosil dres BMC. V naslednji sezoni pa bodo računali tudi na letos najbolj bojevitega kolesarje na dirki po Franciji. Iz Cannondala prihaja Alessandro De Marchi.

»Je napadalen kolesar, veselijo pa nas njegove predstave na vzponih. »Moj prvi cilj je pomagati ekipi. Vem, da sem pri tem tudi najboljši. Če se bodo ponudile priložnosti, potem jih bom poskušal izkoristiti, tako kot sem to počel na letošnjem Touru, « je dejal De Marchi.

Tri World Tour ponudbe za Koniga
Eno izmed največjih presenečenj letošnje dirke po Franciji Leopold Konig je na kolesarski tržnici vsekakor zelo zaželen. Zdaj je sicer še član moštva NetApp Endura, ki se bo v prihodnji sezoni preimenovalo v Boro, a za Koniga, ki je letošnji Tour končal na sedmem mestu, se zanimajo številne ekipe.

Njegov menedžer Brian Smith je potrdil, da se zanj zanimajo tri ekipe z licenco World Tour, obenem pa bi ga želeli obdržati tudi v nemškem moštvu. »V tem trenutku ima veliko izbire. Čakamo na pravo ponudbo, saj je pomembno, da dobi zanj najboljšo ekipo. Še vedno se pogajamo. Mora pa izkusiti, kako je nastopati v eni izmed najmočnejših ekip, tako da bo dobil najboljše, kar le lahko dobi, « je dejal Smith.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ