Zlato kolo pričakovano Evenepoelu in van Vleutnovi

Zlato kolo pričakovano Evenepoelu in van Vleutnovi
01.12.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Prejemnika prestižne nagrade zlato kolo ali Velo d'Or, ki jo podeljujejo najboljšemu kolesarju in prvič letos tudi kolesarki, sta pričakovano postala Remco Evenepoel in Annemiek van Vleuten.

Nagrado zlato kolo organizira francoska revija Velo, pri glasovanju pa je udeležena mednarodna žirija, sestavljena iz predstavnikov vseh večjih mednarodnih medijev. Letos so se pri Velu prvič odločili, da zlato kolo podelijo tudi najboljši kolesarki na cesti. 

Pri zmagovalcu ni bilo prav veliko dileme, kljub temu, da je Tadej Pogačar sezono končal še celo z zmago več kot Remco. Pogačar je slavil 16-krat, Remco pa 15-krat. Zlato kolo je Belgijec, ki je postal najmlajši s to nagrado, prejel zaradi zmag na klasiki Liege – Bastogne – Liege, zaradi osvojene prve tritedenske dirke (Vuelta) in seveda predvsem zaradi prepričljive zmage na svetovnem prvenstvu v Avstraliji. 

O zlatu sanjal še kot nogometaš

»Ponosen sem, da sem dobil to nagrado, zame je to najbolj pomembna nagrada v kolesarstvu. Še ko sem bil nogometaš, sem sanjal, da bi nekoč prejel zlato žogo, zdaj pa sem dobil zlato kolo, kar je zelo podobno, sploh v tej zgodnji fazi moje kariere,« je ob razglasitvi rezultatov povedal Evenepoel.

Na drugo mesto se je na glasovanju uvrstil Wout van Aert, Pogačar pa je končal na tretjem mestu. 

Van Vleutnova zaslužena prejemnica prvega zlatega kolesa

Lotte Kopecky (levo) je, tako kot na svetovnem prvenstvu, na glasovanju končala le za Annemiek van Vleuten. Foto: Sirotti

Med ženskami prav tako ni bilo dileme, kdo bo zmagovalka prestižnega tekmovanja. Annemiek van Vleuten kljub 40 letom pometa s konkurenco, dobila je inavguralni ženski Tour in še celo serijo drugih odmevnih dirk v ženski svetovni seriji. Druga je bila Belgijka Lotte Kopecky, ki je blestela spomladi na klasikah, tretja pa raznovrstna Pauline Ferrand – Prevot.  

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ