Zlato kolo za Tadeja Pogačarja, Primož Roglič drugi

Zlato kolo za Tadeja Pogačarja, Primož Roglič drugi
25.11.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Zdaj je uradno. Dobitnik prestižne nagrade Velo d’Or je Tadej Pogačar, ki je v glasovanju ugnal lanskega dobitnika Primoža Rogliča.

Za slovenskimi kolesarji je nova izjemna sezona. Izstopali so predvsem Tadej Pogačar, Primož Roglič in Matej Mohorič. Pogačar in Roglič sta bila letos spet med nominiranci za prejem zlatega kolesa za najboljšega kolesarja pretekle sezone.

Lani je to lovoriko prejel Primož Roglič. Letos pa je na vrsto prišel Tadej Pogačar. Zasluženo! Poleg tega, da je prepričljivo ubranil zmago na dirki po Franciji je dobil tudi dve prestižni klasiki. Najprej Liege-Bastogne-Liege, za konec sezone pa še dirko po Lombardiji. Tu je še tretje mesto na cestni vožnji na olimpijskih igrah, pa zmagi na dirki po Sloveniji. Najboljši je bil tudi na dirkah UAE Tour in Tirreno-Adriatico. Omenimo še tretje mesto na dirki po Baskiji.

Vsekakor sanjska sezona, ki jo je 23-letnik zaključil na prvem mestu lestvice UCI. Zbral je kar 5363 točk. Drugo mesto je po številu glasov zasedel lani najboljši Primož Roglič. Letošnjo sezono so zaznamovali sicer padci, saj je padel v zadnji etapi dirke Pariz-Nica, potem ko je bil na poti proti zmagi. Še bolj boleč je bil padec na dirki po Franciji, saj je moral odstopiti. Dobil pa je dirko po Baskiji, veličastna vrnitev po odstopu s Toura pa mu je uspela na olimpijskih igrah.

V vožnji na čas je s sanjsko predstavo prišel do zlate medalje. Z nazivom olimpijskega prvaka je odšel na dirko po Španiji in jo še tretjič zapored tudi dobil. Potem je dobil še dirko po Emiliji in Milano-Torino. Sezono je končal na tretjem mestu lestvice UCI. Na drugem jo je končal njegov klubski kolega Wout Van Aert, ki je v boju za zlato kolo osvojil tretje mesto. Sicer pa se zlato kolo podeli kolesarju, ki prejme največ glasov s strani novinarjev iz vsega sveta.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ