Zlato slovo zlatega kronometrista

Zlato slovo zlatega kronometrista
22.09.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tony Martin, štirikratni svetovni prvak v vožnji na čas - če štejemo samo posamične preizkušnje - je pred dnevi sporočil, da se poslavlja od profesionalnega kolesarstva. Za slovo je osvojil zlato.

Tony Martin je z mešano štafeto na letošnjem svetovnem prvenstvu osvojil zlato medaljo. Predtem je v posamičnih vožnjah na čas osvojil že štiri naslove svetovnega prvaka. Zavidanja vredna kariera. V najboljših časih se je izkazal tudi z dolgimi in predvsem uspešnimi pobegi. Na dirki po Franciji je slavil pet etapnih zmag. Na španski Vuelti dve.

V zadnjih letih je bil izjemen pomočnik, ki je ure in ure preživel v ospredju, pri narekovanju ritma. Zdaj je odločen. Kariere je konec. Poslavlja se z zlato medaljo. "Za to sem izbral svetovno prvenstvo, ker je ta dogodek zame vedno predstavljal vrhunec sezone. Vedno sem užival v tem vzdušju in na svetovnih prvenstvih sem dosegel največje zmage. Užival sem, še posebej zdaj v Belgiji," je po mešani štefeti, potem ko je spet stopil na najvišjo stopničko priznal Tony Martin:

"Vedel sem, da bo tu fantastično vzdušje. Z pomočjo Jumbo Visme je to zdaj najlepše slovo. Zlata medalja. Niti sanjati ne bi mogel o boljšem scenariju." Martin je prvič svetovni prvak postal leta 2011. Takrat je premagal Bradleyja Wigginsa in Fabiana Cancellaro. Veliko stvari se je od takrat spremenilo, a Martin je izpostavil predvsem to, da je kolesarstvo zdaj še bolj nevarno, kot je bilo.

"Odločil sem se, da se poslovim, preden se mi še kaj resnega zgodi. Želel sem bolj izpostaviti to težavo. Kar težko si dovolj glasen, da te slišijo uradniki. S tem sem se začel boriti že pred časom, a zdaj lahko rečem, da se ni nič spremenilo. Zdaj je hudih padcev več, kot jih je bilo pred desetimi leti. Vse skupaj se kvečjemu slabša. Lahko samo opozarjam Zveze, da so pozorne na to. Name zdaj to ne bo več vplivalo, bo pa imelo vpliv na mnoge mlade, ki želijo kolesariti. Upam, da se bo kaj spremenilo in ne bomo več priča številnih hudim padcem."

"Dvakrat sem ležal v reševalnem vozilu na poti v bolnišnico. Okrvavljen in v bolečinah. Pri 36 letih in kot oče dvema deklicama."


Martin se je samo letos večkrat znašel na tleh. Odstopil je na dirki Pariz-Nica, pa tudi na dirki po Franciji, ko je bil žrtev neprevidne gledalke. "Dvakrat sem ležal v reševalnem vozilu na poti v bolnišnico. Okrvavljen in v bolečinah. Pri 36 letih in kot oče dvema deklicama. Takrat se vprašaš, če je vse to zares vredno in, kaj sploh še počneš?"

Martin je v desetminutnem pogovoru s prisotnimi novinarji še dejal, da se v karavani zares ni več počutil varno. "Starejši sem že in po nekaj hudih padcih o tem bolj pogosto razmišljaš kot mladi kolesarji. Dirkanje mi ni bilo več v zabavo. Vedno sem razmišljal o nesrečah, kako se jim izogniti. Z zdajšnjim načinom dirkanja, ko se precej več tvega, kako se boji za pozicije začnejo veliko prej sem spoznal, da ne uživam več tako kot takrat, ko sem začel kolesariti."

Kaj bo počel po karieri ni želel razkriti. Vsekakor pa si je nabral ogromno izkušenji, ki jih lahko prenese na mlade: "Še vendo pa čutim strast do kolesarstva, treningov, kronometra. Do tega, da dam vse od sebe. Le do tveganja na dirkah mi ni več. Zato se poslavljam, še preden se mi zgodi kaj bolj resnega. To je glavni razlog." V zadnjih treh letih je bil član Jumbo Visme, predtem pa je dobil tudi dirko Pariz-Nica (2011), Eneco Tour (2010) in dvakrat dirko po Pekingu (2011, 2012). Pohvali pa se lahko tudi s srebrno medaljo z olimpijskih iger v Londonu leta 2012.

Kaj pa najlepši spomin? Tisti iz leta 2011. Ko je prvič stal na najvišji stopnički na svetovnem prvenstvu. Sam. Zasluženo. "Vedno sem trdil, da je bil Koebenhaven leta 2011 največji uspeh v moji karieri. To bo za vedno ostalo. A tudi današnji uspeh je visoko na tej lestvici. Morda je z čustvenega vidika celo višje. Resnično ne poznam lepšega načina, kako se posloviti."

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ