Zloglasni Di Luca se je izpovedal še v knjigi

Zloglasni Di Luca se je izpovedal še v knjigi
22.04.2016 AVTOR: D. Z.
Kmalu bo izšla avtobiografija Danila Di Luce. Kolesar, ki zaradi številnih dopinških afer ne sme več nastopati, naj bi zdaj vso resnico zapisal v knjigi.

Od nebes do pekla
Danilo Di Luca je naredil že vse. V karieri je zmagoval. Dobil je Giro d'Italia (leta 2007), pa tudi nekaj enodnevnih klasik. Bil pa je tudi dvakrat kaznovan zaradi dopinških afer. Najprej zato, ker so mu dokazali vpletenost v afero Oil for drugs. Leta 2009 je padel na dopinških kontroli. Našli so sledi hormona EPO.

Vseeno se je lahko še enkrat vrnil. Pri 37 letih je bil takoj po vrnitvi spet zelo konkurenečen, a je spet padel na dopinški kontroli. Na Giru 2013 so v njegovem vzorcu spet našli sledi eritropoetina. Decembra istega leta so ga kaznovali z doživljenjsko prepovedjo nastopanja. Zdaj je napisal knjigo, z naslovom Bestie di Vittoria. Knjiga bo izšla 26. aprila, nekaj izsekov pa je že znanih.

Brez tega ne bi nikoli zmagal
Di Luca naj bi odprto govoril o trenutku, ko so ga ujeli, o števinih dopinških substancah, ki jih je jemal, zakaj jih je jemal. »Če ne bi jemal teh stvari, potem ne bi nikoli zmagal. Doping tvoje sposobnosti izboljša za pet do sedem odstotkov. Morda celo za 10 do 12, ko dosežeš višek forme, « je dejal Danilo Di Luca in poudaril: »Doping te ne zasvoji. Gre pa za moč. Kdor zmaguje, pritegne več denarja zase, za ekipo, za sponzorje. «

Di Luca je potrdil, da je prepovedane substance pričel jemati leta 2001. Torej, v tretji sezoni med elito. Med amaterji je namreč dobil tudi t. i. Baby Giro. Italijan je priznal, da je s tem začel zato, ker ga je na dirki prehitel kolesar, ki ga je med amaterji brez težav premagoval: »Testosteron, EPO, kortizon. Zdravnik ti ne more napisati recepta za te stvari. Zagotoviti si jih moraš sam. V fitnesih, prek interneta. V športu vsi vedo vse. To je del službe. Če te ujamejo, potem si se uštel pri preračunavanju. Vsi vedo, koliko ur mora miniti, da potem ne padeš na kontroli. «

Na koncu so ga ujeli z novo metodo
Di Luca je še razkril, kako so ga 'dobili ' zadnjič. Torej leta 2013, ko so ga presenetili na nenapovedani dopinški kontroli tik pred začetkom dirke po Italiji. Priznal je, da je zvečer tik pred spanjem 'mikro ' dozo najnovejše verzija EPA. Zjutraj pa so ga ob 7.30 zbudili inšpektorji. Preventivno je še pred njihovo kontrolo uriniral, saj naj bi s tem poskrbel, da bi vse sledi EPA zares že odšle iz telesa.

Vendar pa so njegov vzorec takrat analizirali z novimi testi, ki mikro doze EPA izledijo še 24 ur potem, ko ga je športnik vzel. Prej naj bi ga lahko samo šest do osem ur. Vsaj tako je menil Di Luca. Kako pa se avtobiografija začne? S pisanjem, kaj se je dogajalo takoj potem, ko je prejel novico, da je padel na dopinški kontroli.

"Ni mi žal "
»Pred dvema dnevoma bi moral odpeljati še zadnje tri etape na Giru. Potem pa so mi povedali, da je moj vzorec pozitiven. Ni mi treba čakati na uradno razsodbo. Vem, da je moje kariere konec. Ničesar ne obžalujm. Živel sem tako, kot vsi agresivni kolesarji. Kolesarstvo pa ni več šport, ki sem ga nekoč ljubil. Kolo je edina stvar, ki mi je v življenju dala vse, « je še zapisal in končal:

»Doletela me je čast, da sem bil prvi, ki so ga našli z novimi metodami. Zdaj se bodo govorice razširile in fantje bodo spremenili način dela. Ljudje so mi dejali, da če bi imel pravega zdravnika, potem me ne bi ujeli, če bi bil v pravi ekipi, bi bil zaščiten. « Za konec pa lahko še objavimo še enega izmed njegovih zapisov: »Ničesar ne obžalujem. Lagal sem. Goljufal. Naredil sem vse, da bi zmagal. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ