Zmaga Bardeta obliž na francoske rane

Zmaga Bardeta obliž na francoske rane
23.07.2015 AVTOR: Matej Zalar
Romain Bardet je po 30-kilometerskem samostojnem pobegu slavil prvo etapno zmago na Touru. Froome brez težav.
Francozi so po velikem razočaranju v prvih 14 dneh dirke, ko so Bardet, Pinot in Peraud vsi izgubili ogromno časa v generalni razvrstitvi, le prišli na svoj račun. Romain Bardet je bil član ubežne skupine, nato pa pred vrhom Glandona napadel in do cilja ohranil prednost. To je za 24-letnega Francoza prva zmaga na Touru.

Drugo mesto je zasedel Pierre Rolland, tretje pa Winner Anacona. Alberto Contador in Vincenzo Nibali sta večkrat napadla Chrisa Frooma, Britanec pa je predvsem po zaslugi zopet izvrstnega Gerainta Thomasa brez težav nadzoroval situacijo. Bardet se je z današnjim uspehom v skupnem seštevku prebil na rob deseterice.

Pekel v Alpah spet pripadel ubežnikom

Današnja 18. etapa Toura je postregla s kar sedmimi kategoriziranimi vzponi. Prvi Col Bayard je karavano pričakal takoj po štartu, zahtevnost etape pa je odlično opisal Mark Cavendish z zapisom na Twitterju.
V beg se je spet podala večja skupina kolesarjem, med katerimi je bil končno tudi nosilec pikčaste majice Joaquim Rodriguez, svoje predstavnike pa so imele vse večje ekipe. Glavna ovira dneva je bil  Col du Glandon, kar 21 kilometrov dolg vzpon s povprečnim 5-odstotnim naklonom.

Prav na Glandonu je bilo dogajanje v etapi najbolj razburljivo. Bardet je napadel nekaj kilometrov pred vrhom, nekaj časa mu je sledil le Winner Anacona, a tudi Kolumbijec je nato popustil. Vrh je Francoz prečkal s polminutno prednostjo, ki jo je na spustu brez težav ohranil. Zadnji vzpon dneva - čudoviti Lacets de Mortvernier - je začel s 45 sekundami prednosti. V lovu za njim so bili najbolj dejavni Anacona, Jungels, Fuglsang in Rolland, a so prednost zmanjšali le na pol minute. 

V zadnjih štirih kilometrih je Bardet ohranil razliko, kljub močnemu pospeševanju Rollanda, in se pri 24 letih veselil premierne zmage na francoski pentlji. Množica francoskih navijačev je tako le dobila obliž na rane iz prvega tedna, ko so njihovi ljubljenci vsi po vrsti veliko zaostali za Froomom. 

V skupini z rumeno majico je prav tako potekal napet boj. Najbolj dejaven je bil Alberto Contador, ki je šest kilometrov pred vrhom Glandona pospešil in si skupaj z Barguilom in Frankom privozil že minuto prednosti. Pobeg je na spustu nevtraliziral spet izvrstni Thomas, brez katerega bi se Froome lahko znašel v manjših težavah. 

uploaded


Na zadnjem vzponu je Contador poizkusil še enkrat, napadla sta tudi Nibali in Quintana, a kaj več kot nekaj metrov razlike Froome ni dopustil. Tako je skupina favoritov skupaj prečkala ciljno črto, slabe tri minute za Bardetom, Chrisa Frooma pa do končne zmage ločita le še dve kratki, a zahtevni etapi v Alpah. 

Bardet je iz prve deseterice izrinil Warrena Barguila, ostalih sprememb v skupnem seštevku pa ni bilo. Že pred etapo je zaradi bolezni odstopil južnoafriški državni prvak Luis Meintjes, med etapo je s kolesa sestopil še Mark Renshaw.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ