Zmaga in zelena majica za Luko Mezgeca

Zmaga in zelena majica za Luko Mezgeca
16.06.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Slovenski kolesarski navdušenci se niso ustrašili močnega naliva, ki je močno zakompliciral stvari v zaključku druge etape, za nagrado pa so dočakali izjemno zmago Luke Mezgeca (Orica-Scott).

Drugi in tretji sta bila Italijan Roberto Ferrari (UAE Team Emirates) in Mark Renshaw (Dimension Data). Luka je povsem nadziral zadnje metre etape na Slovenski ulici in tudi prevzel skupno vodstvo na dirki.

Mirna etapa se je v zadnjih kilometrih spremenila v pravi kaos – po močni nevihti so postale ceste spolzke, priča smo bili tudi več padcem. Ekipa Orica-Scott je bila najbolj aktivna v lovu na ubežnike in nadzirali so tudi zadnje kilometre po ljubljanskih ulicah – danes so iskali tudi maščevanje za včerajšnjo etapo in niso želeli ciljnega šprinta s presenečenji. Luko Mezgeca so pripeljali v popoln položaj in domači favorit je več kot upravičil zaupanje. Bila je bolj solo zmaga kot zmaga v ciljnem šprintu, a to ni nikogar zmotilo – navijači so želeli zmago v svoji prestolnici in Luka jim jo je serviral.

Luka Mezgec: Zadnji krog v Ljubljani je bil zelo kaotičen, v ekipi smo vedeli, da moramo ostati v osredju, zadeve pa je bilo težko kontrolirati, saj so se tisti v ozadju vendarle nekoliko porazgubili. Do takrat pa je naš 'vlak ' funkcioniral fantastično, tudi po tem ko smo vsi v ekipi opravili svojo nalogo se je končalo odlično. Največji izziv predstavlja jutrišnja etapa, toda mi smo v dobri formi in zato imamo tudi visoke ambicije glede generalne razvrstitve. Zmaga v Ljubljani, v najlepšem mestu v Evropi in svetu pa je sanjska, še zlasti, ker je bilo tukaj v cilju toliko navijačev in toliko znancev. Zdržal sem pritisk in to je najbolj pomembno. ”

Luka je bil na ciljni ravnini hitrejši od Italijana Roberta Ferrarija (UAE Team Emirates) in Avstralca Marka Renshawa (Team Dimension Data). Drugi Mark iz ekipe Dimension Data, Britanec Mark Cavendish je po prvih poročanjih padel in in bil v boju za zmago. V cilj je prišel z več kot dvemi minutami zaostanka.

Luka Mezgec je dobil dvojno trofejo – prvo v obliki zmaja za zmago v Ljubljani ter zeleno majico, saj je sedaj prvi tudi v skupnem seštevku.

Belo majico najboljšega mladega kolesarja je zadržal Žiga Jerman (Rog-Ljubljana): Res je bilo lepo ponovno obleči belo majico, še posebej zaradi zapleta skoraj na samem koncu etape. Današnja etapa je bila v celoti težka, sploh pa proti koncu, ker smo res doživeli močan naliv in se v bistvu nič ni videlo na cesti. Jutri nas sicer čaka gorski cilj, vseeno bomo šli na polno in potrdili formo, ki jo imamo zdaj. ”

Etapa se je razvijala podobno kot prva, z izjemo tega da je danes pobeglo sedem kolesarjev. Sedmerici je uspelo ustvariti štiri minute in pol razlike, toda po vzponu na Slivno se je začela skupina manjšati, glavnina pa loviti. Zadnji ubežniki so bili ujeti pri Igu, približno 15 kilometrov pred koncem etape. Že pred tem je prišla vest o padcu Belorusa Kanstantsina Šiutsuja (Bahrain – Merida), ki je po prvih neuradnih poročil utrpel zlom stegnenice.

Zaključek današnjega poročila bomo znova namenili direktorju dirke Bogdanu Finku: Druga etapa na relaciji Ljubljana – Ljubljana je bila pravzaprav lepa. Do trenutka, ko nas je v bistvu zajelo neurje in je celo strela povzročila prekinitev povezave s satelitom, je vse je potekalo brez kakršnih koli posebnosti ali težav. Zaradi strele pa je prišlo do prekinitve prenosa. Toda na koncu se je vse zelo dobro izteklo. Ponovno je dirko popestril množični padec skoraj pred samim ciljem in ponovno k sreči brez hujših posledic. Lahko rečem, da sem s potekom in zaključkom etape v celoti zadovoljen. ”

V soboto gre dirka od Celja do Rogle, prav ciljni vzpon na Pohorje pa bo skoraj zagotovo odločil o letošnjem zmagovalcu dirke.

 

Video zapis:

 

Značke: Cestno, Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ