Zmaga v Kranju spet v italijanskih rokah, na nočnem kriteriju slavje Ručigaja

Zmaga v Kranju spet v italijanskih rokah, na nočnem kriteriju slavje Ručigaja
31.07.2016 AVTOR: Matej Zalar
Zaključil se je kolesarski vikend v Kranju, kjer sta sobota in nedelja postregla z zanimivim dirkanjem, glavna nagrada pa je spet pripadla Italijanom.

Uradni rezultati sobotnega nočnega kriterija - kklub-sava.si/wp-content/uplo -REZULTATI.pdf

VN Kranja je bila po nekaj letih spet pod okriljem UCI-ja (1.2 kategorija) in je štela za točke Mednarodne kolesarske zveze, zato je imelo nedeljsko dirkanje še dodatno težo. Tokrat so kolesarji prevozili deset večjih krogov, dolgih dobrih 12 kilometrov, in še tri manjše, "klasične " kranjske kroge.

Dirko je naredil zanimivo znameniti Jelenov klanec, ki se vsako leto izkaže za točko, kjer se dirka dokončno odloči, saj je od vrha do cilja le še nekaj metrov ravnine. Odločilni napad se je zgodil že na večjih krogih, ko je najprej pobegnila večja skupina, v kateri je bilo okrog 15 kolesarjev, kmalu nato pa je iz te skupine napadel Radoslav Rogina. 

Z njim sta se odpeljala še dva kolesarja italijanskih ekip in hitro so si privozili več kot minuto prednosti, ki jo glavnina do konca ni več uspela zmanjšati in se vključiti v boj za zmago. Ob začetku treh krajših krogov je bilo že jasno, da bo ravno ta trojica odločala o zmagi. Rogina je izgledal najbolje na Jelenovem klancu, a si ni uspel otresti Mattie De Marchia, ki vozi za ekipo A. S. D Friuli, ta pa je že pred koncem vzpona začel s šprintom in na račun eksplozivnosti, ki jo ima pri 25 letih precej več kot 37-letni Rogina tudi dobil preizkušnjo v Kranju. Vseeno je tudi Adria Mobil lahko zadovoljna z razpletom dirke, drugo mesto je prineslo zajeten kupček UCI-jevih točk, ki ga je še dopolnil Katrašnik z uvrstitvijo v deseterico.

Ručigaj s pobegom do zmage na kriteriju

Že v soboto zvečer pa je bil na sporedu nočni kriterij, ki poteka okrog slovenskega trga in je zaradi res kratkega kroga zelo atraktiven za gledalce, ki jih je bilo tudi tokrat ogromno. V članski konkurenci je Žiga Ručigaj, kolesar Radenske, pobegnil že zelo zgodaj in bil dolgo časa sam v ospredju. Prvi šprint je sicer dobil Aldo Ino Ilešič, naslednji trije pa so šli v Ručigajeve roke. Ilešiču je preostalo šprintanje v skupini za druga mesta, a to na koncu ni bilo dovolj, da bi ujel kolesarja Radenske, kljub temu, da se je njegov pobeg zaključil že 10 krogov pred ciljem. Tretji je bil Gašper Katrašnik, ki kranjske ulice zelo dobro pozna, saj je pred prestopom v Adrio Mobil vozil za kranjsko Savo.

Ko potegnemo črto lahko ugotovimo, da so se Savčani še enkrat izkazali z izvrstno organizacijo in polnim programom čez cel vikend, odziv ljudi in množičen obisk pa kažeta, da kljub nekoliko bolj črnim zadnjim letom kolesarska tradicija v Kranju še vedno obstaja, Kranjčani in kolesa pa ostajajo povezani. 

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ