Zmagovalec prvega kroga EWS na kombinaciji 29 in 27.5 obročev

Zmagovalec prvega kroga EWS na kombinaciji 29 in 27.5 obročev
27.03.2019 AVTOR: Jure Klančar FOTO: Vojo

Martin Maes dominiral prvi krog EWS na kombinaciji različnih obročev.

EWS se je letos začel v novozelandski Rotorui, kjer je hkrati potekal tudi legendarni Crankworx. Tekmovalci so se morali pomeriti z več kot 60 kilometri težavnih trejlov ter petimi časovnimi preizkušnjami, delo pa jim je še dodatno otežil dež.


Popolna dominacija Maesa

Eden glavnih favoritov pred tekmo je bil lanskoletni zmagovalec Sam Hill, vendar so se kamere kmalu usmerile na belgijca Martina Maesa, ki je uspešno postavil najhitrejše čase na vseh preizkušnjah ter tako poskrbel za absolutno zmago s 24 sekundami prednosti pred drugouvrščenim novozeandcem Wrightom. Maes je pritegnil veliko pozornosti tudi po zaslugi dveh obročev različnih velikosti na svojem kolesu. 

Sta za zmago kriva različna obroča?

Ena glavnih senzacij je bilo Maesovo kolo, saj se je Belgijec po spremembi UCI pravil odločil za uporabo različnih velikosti obročev. Kombiniranje obročev ni nič novega, prvič pa smo tako kombinacijo videli uporabljeno na tekmi s takšno učinkovitostjo. Maes je na svojem kolesu GT Force, ki je narejeno za 27.5 obroče uporabil večji 29-colski sprednji obroč ter klasičen 27.5 zadnji obroč.

Nove priložnost v ženski konkurenci

Lanska absolutno šampionka Cecile Ravanel se je pred nekaj tedni med treningom hudo poškodovala ter bo zaradi okrevanja verjetno zamudila celotno sezono, kar je odprlo možnosti drugim tekmovalkam. Nove priložnosti je najbolje izkoristila Isabeau Courdurier, ki je postavila najboljši čas na štirih od petih spustov ter tako osvojila prvo mesto z le 11 sekundami prednosti pred drugouvrščeno Morgane Charre.

Nadaljevanje akcije že ta vikend

Drugi krog EWSja se začenja že 29. Marca v Tasmaniji, kjer lahko spet pričakujemo akcijo razdeljeno na pet preizkušenj, vključno z 'kraljevsko etapo', za zmagovalca katere bo na voljo 40 dodatnih točk. Pričakujemo lahko napad Hilla, ki je po prvem krogu šele na 13. mestu in si bo nedvomno poskusil priboriti dodatne točke pred domačo Avstralsko množico.

Celotne rezulatate lahko najdete na: http://admin.enduroworldseries.com/uploads/documents/ews_1_nz_ews_results.01.pdf 

Značke: Gorsko
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ