Zmagovalec Toura na vrhu v Primoštenu, dobra predstava Mohoriča

Zmagovalec Toura na vrhu v Primoštenu, dobra predstava Mohoriča
29.09.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Cro Race

Jonas Vingegaard je potreboval le tri etape, da je po tekmovalnem premoru po dirki po Franciji spet okusil slast zmage. Blizu je bil tudi Matej Mohorič (3.), Milan je obdržal skupno vodstvo.

Tretja etapa dirke po Hrvaški je potekala od Sinja do Primoštena, zahtevna pa je bila predvsem v zadnjih 15 kilometrih. Na vzponu druge kategorije na Drago je Bahrain Victorious navil ritem in preprečil napade, sledil je spust in še 1200 metrov dolg zaključni vzpon do oddajnika nad Primoštenom.

Ciljni vzpon je bil v prvem delu makadamski, v zadnjem delu na najbolj strmem odseku pa je kolesarje pričakala narebrena betonska podlaga, kakršno poznamo iz peklensko strmih vzponov na Vuelti.

Bahrain je branil vodstvo Jonathana Milana, ki se je spet odlično odrezal. Visokorasli šprinter je bil na čelu dirke vse do zadnjih 300 metrov, šele na najtežjem delu je nekoliko popustil. Matej Mohorič je bil eden od favoritov za današnjo zmago, zadnji vzpon pa je začel nekoliko bolj v ozadju.

Okrog 300 metrov pred ciljem se je prebil naprej in prišel na čelo skupine s precej večjo hitrostjo in če bi takrat potegnil do cilja, bi se morda veselil etapne zmage, saj je bil v naletu. A se je ustavil, tempo je še za trenutek padel in Milanu je tako omogočil, da je vse do zadnjih 100 metrov zdržal z najboljšimi, posledično pa ubranil tudi rdečo majico vodilnega.

Prav zadnji metri so bili najtežji in ko je tam na pedala stopil Jonas Vingegaard, mu ni bilo para, Danec se je veselil prepričljive zmage. Drugi je bil Oscar Onley (DSM), tretji pa Mohorič.

V skupnem seštevku ima sekundo naskoka pred Vingegaardom, Mohorič na četrtem mestu zaostaja devet sekund. Glede na to, da zares zahtevnih vzponov na letošnji dirki ni, bodo bržkone odločale odbitne sekunde in Vingegaard je danes naredil pomemben korak proti končni zmagi.

Za Mohoriča bo zelo dobra tudi trasa jutrišnje etape, po vzponu na Dramalj (1 km, 8 %) sledi le še šest kilometrov spusta do cilja v Crikvenici.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ