Zmagovalec Toura: "Ti si središče sveta za tiste, ki so okrog tebe."

Zmagovalec Toura: "Ti si središče sveta za tiste, ki so okrog tebe."
06.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Bradley Wiggins je doživel trenutke velike slave, ko je leta 2012 dobil najprej dirko po Franciji, takoj zatem pa je postal še olimpijski prvak v vožnji na čas.

Bradleyju Wigginsu je v karieri uspela velika preobrazba. Najprej je bil specialist za dirkanje na velodromu in je tudi tam osvajal odličja na največjih tekmovanjih, vključno z olimpijskimi igrami, potem pa je postal mojster za etapne dirke in krona vsega je vsekakor bila zmaga na dirki po Franciji leta 2012.

Trasa mu je bila pisana na kožo. To je bila še zadnja dirka po Franciji z večjim številom kilometrov v vožnji na čas. Ciljnih vzponov ni bilo prav veliko. Z moštvom Sky je to znal unovčiti. Dirko je dobil pred klubskim kolegom Chrisom Froomom. Tretji je bil Vincenzo Nibali. Wiggins postal prvi Britanec, ki mu je uspelo dobiti Tour in zato je bil ta uspeh še posebej odmeven. Takoj po Touru pa so bile še olimpijske igre v Londonu in tam je osvojil zlato medaljo v vožnji na čas.

"To obdobje je bilo v mnogih pogledih obupno. Velikokrat sem pomislil, da bi bilo bolje, če se to ne bi zgodilo. Življenje po tem ni bilo nikoli več isto," je dejal na enem izmed govorov. Nadaljeval je nekoliko bolj slikovito: "Tam si in čakaš, da te nekdo ustreli. Kdorkoli. Tudi klubski kolegi. Biti moraš sebičen. Sebe moraš postaviti pred vse ostale. Vse se mora vrteti okrog tebe. Ti si središče sveta za tiste, ki so okrog tebe. In vsi te morajo prenašati, saj jim ne preostane nič drugega."

Wiggins je v karieri dobil še številne krajše etapne dirke, postavil pa je tudi svetovni rekord v vožnji na eno uro, ki pa ga ima zdaj že v lasti Filippo Ganna. Britanec se je po kolesarski karieri ločil, zašel je tudi v finančne težave. V zadnjem obdobju je sodeloval z Eurosportom. Zdaj pa očitno želi početi kaj drugega: "V kolesarstvo sem bil predolgo preveč vpet. Zaželel sem si početi kaj drugega. Priložnosti se pojavijo, ko to najmanj pričakuješ."

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ