Zmagovalni načrt za kolesarske poti pod Londonom (video)

Zmagovalni načrt za kolesarske poti pod Londonom (video)
09.02.2015 AVTOR: Matej Zalar
Načrt za preureditev tunelov podzemne železnice v poti za kolesarje in pešce je zmagal na London Planning Awards.
Londonski župan Boris Johnson vsako leto priredi London Planning Awards, kjer družbe prikažejo najboljše ideje za rešitev aktualnih problemov v Londonu. Angleška prestolnica je namreč eno najhitreje rastočih mest na svetu, trenutno v Londonu živi več kot sedem milijonov ljudi, do leta 2030 pa se bo številka povzpela nad 10 milijonov.

Vse več težav nastaja pri transportu ljudi, zato so letos že potrdili načrt za gradnjo kolesarske avtoceste, ki bo potekala nad običajnimi cestami in bo odprta izključno za pešce in kolesarje. Arhitekturna hiša Gensler je predstavila alternativno in precej bolj okolju prijazno idejo. Pod Londonom namreč ostaja ogromno zapuščenih predorov za podzemno železnico in skladišč.

Pri Genslerju bi poskrbeli za samooskrbo tunelov, saj bi vso potrebno energijo za poganjanje luči in prezračevalnih sistemov dobili s pomočjo nove tehnologije, ki jo namestimo na tla, energijo pa nato zagotavljajo pešci s korakanjem po podlagi. 

Ian Mulcahey, direktor Genslerja, je predstavil pozitivne strani predloga: "Pod Londonom obstaja celo omrežje neizkoriščenega prostora, ki ne koristi nikomur več. Tunele, postaje, vozlišča in skladišča bi lahko uporabili za manjšanje prometnih zastojev na površju. Vodstvo Londona je zelo odprto za alternativne oblike transporta, hkrati pa naš načrt namesto gradnje novih vključuje prenovo starih, že obstoječih objektov."

Glavna težava projekta zaenkrat ostaja geografska ločenost zapuščenih tunelov. Nekoliko nesmiselno se namreč zdi v obstoječi sistem kolesarskih prog vključevati le slab kilometer dolge odseke tunelov. Pri Genslerju bodo zato morali idejo še nekoliko dopolniti, vsekakor pa gre za zanimiv kolesarski projekt. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ