Zmešnjava, ki bo škodovala manjšim ekipam

Zmešnjava, ki bo škodovala manjšim ekipam
19.02.2013 AVTOR: D. Z.
Mednarodna kolesarska zveza je sprejela odločitev Športnega razsodišča, da mora Katjuši podeliti Pro Team licenco. Tako bo najprestižnejšo licenco imelo 19 ekip. Za organizatorje to predstavlja veliko težavo.
S tem so pri UCI prekršili tudi svoja pravila, saj so še na začetku sezone trdili, da bo najprestižnejšo licenco imelo največ 18 ekip. Zdaj pa jih je 19. "UCI potrjuje, da bo letos registriranih 19 ekip. Po odločitvi CAS smo tudi Katjuši podelili licenco Pro Team," so med drugim zapisali v izjavi za javnost. V neprijetnem položaju so se znašli številni organizatorji dirk. Pisali smo že o tem, da se je oglasil direktor italijanskega Gira Michele Acquarone, ki ne ve, ali bo na dirki ena ekipa več, ali pa bo eni izmed že povabljenih Prokontinentalnih ekip odvzel t. i. Wild Card.

Zdaj so se na vse skupaj odzvali še organizatorji dirke po Francij ter krajših etapnih dirk, kot sta Pariz-Nica in Criterium du Dauphine. Za vse dirke skrbi agencija ASO, direktor francoskega Toura Christian Prudhomme pa se z idejo o dodatni ekipi očitno ne strinja. Raje bo podelil eno Posebno povabilo manj. "Ker Posebnih povabil še nismo razdelili, lahko zdaj rečemo, da bo na Touru še vedno nastopalo 22 ekip," je dejal Prudhomme. Torej, na startu na Korziki bo še vedno 198 kolesarjev.

Zato pa je agencija ASO Posebna povabila že podelila ekipam za prej omenjeni dirki Pariz-Nica in Criterium du Dauphine. Na obeh dirkah so se sprijaznili s tem, da bodo morali skrbeti za dodatno ekipo. Tako bodo že povabljene ekipe na dirkah ostale. Na dirki Pariz-Nica bodo to Europcar, Cofidis, Sojasun in IAM Cycling. Na Criterium Du Dauphine pa Europcar, Cofidis, Bretagne Seche in Team NetApp Endura.

A za Tour de France se to, kot že rečeno, ne bo zgodilo. Prosta bodo tako samo še tri mesta in po vsej verjetnosti bodo ta mesta zasedle tri francoske ekipe: Europcar, Cofidis in Bretagne Seche. To pomeni, da bo prostora za tuje Prokontinentalne ekipe zelo malo, oziroma nič.
Značke: Dirka po Franciji, Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ