Znameniti Angliru in peklenska strmina (VIDEO)

Znameniti Angliru in peklenska strmina (VIDEO)
01.11.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Alto de Angliru. Znameniti vzpon, ki ga postavljajo ob bok Mortirolu in Zoncolanu. Torej. Ne ekstremno visok, ne ekstremno dolg. A izjemno strm … Zadnji zmagovalec tu: Alberto Contador leta 2017.

12. etapo na dirki po Španiji smo vam že predstavili. A vendar se ob opisu 12. etape kljub štirim kategoriziranim vzponom predtem vse misli ustavijo pri zadnjem - Angliruju. Gre za vzpon ekstra kategorije z neverjetnimi nakloni. Uradno gre za 12,5 km dolg vzpon v Asturiji z 10,1-odstotnim naklonom.

Povprečni naklon prvih petih kilometrov je 7,6-odstoten. Sledi celo krajši spust, potem po zadnjih šest kilometrov. Povprečni naklon tega odseka je kar 13,1-odstoten. V tem delu so tudi trije še posebej strmi odseki. Najstrmejši med njimi je Cuena les Cabres. Slabe tri kilometre pred ciljem je naklon skoraj 24-odstoten.

Po prečkanju vrha na 1573 metrih nadmorske višine sledi zelo kratek spust in cilj. Kolesarji pa morajo samo na tem vzponu premagati 1266 metrov nadmorske višine. Prvič so ta vzpon organizatorji v traso uvrstili leta 1999. Takrat je v megli in dežju zmago slavil Jose Maria Jimenez.Že naslednje leto so ga organizatorji spet uvrstili v traso in zmagal je Gilberto Simoni. Dve leti kasneje je bil najboljši Roberto Heras. Sledil je šestletni premor. Leta 2008 je na poti do končne zmage najhitreje na vrh Angliruja prikolesaril Alberto Contador.

Leta 2011 je bil najboljši Wout Poels, dve leti kasneje Kenny Elissonde. Zadnjič je Vuelta Angliru obiskala leta 2017. Takrat je bil še drugič najboljši Alberto Contador, ki je kmalu zatem končal nadvse uspešno športno pot.

Seveda se beleži tudi rekordno hitre vožnje. Najhitrejši čas vzpona je leta 2000 postavil Roberto Heras, pa čeprav takrat etape ni dobil, saj je bil predtem v begu Gilberto Simoni.


Posnetki etap na Angliru


Vuelta 1999, 8. etapa: Leon - Alto de l’Angliru, 175 km
Zmagovalec etape: Jose Maria Jimenez
Končni zmagovalec: Jan Ullrich
Povzetek:
Etapa je potekala v hudem dežju. Vidljivost je bila slaba in že na spustu pred začetkom klanca je padel Abraham Olano. Branilec zmage in vodilni v skupnem seštevku se je pobral in na Angliruju ubranil zlato majico, a je kasneje zaradi poškodbe reber, ki jo je staknil prav ob tem padcu odstopil. Na vzponu se je zdelo, da je Pavel Tonkov na poti do etapne zmage, a ga je na najstrmejših odsekih uspel ujeti in prehiteti Jose Maria Jimenez, ki je zmago posvetil Marcu Pantaniju.


Vuelta 2000, 15. etapa: Oviedo - Alto de l’Angliru, 168 km
Zmagovalec etape: Gilberto Simoni
Končni zmagovalec: Roberto Heras
Povzetek: Kljub številnim polemikam so bili organizatorji navdušeni nad Anglirujem, tako da so ga že naslednje leto spet uvrstili v traso. Tokrat so na svoj račun prišli ubežniki. Med njimi je bil tudi član Lampreja Gilberto Simoni, ki je uspel ugnati preostale kolesarje iz ubežne skupine. Jan Hruška je bil drugi, potem pa so na cilj že prihajali favoriti za končno zmago. Roberto Heras je dolgo lahko računal na pomoč Fernanda Escartina, najtežji del pa je premagal sam. Z zaostankom 2:58 je bil član Kelmeja tretji. Postavil pa je rekord vzpona in potrdil vodstvo v skupnem seštevku, ki ga je zadržal vse do konca dirke.


Vuelta 2002, 15. etapa: Gijon - Alto de l’Angliru, 177 km
Zmagovalec etape: Roberto Heras
Končni zmagovalec: Aitor Gonzales
Povzetek: Oscar Sevilla je branil vodstvo pred klubskim kolegom iz Kelmeja Aitorjem Gonzalesom. Roberto Heras - takrat že član United States Postal Service - pa je ostro napadal, saj je želel ubraniti končno zmago na Vuelti izpred enega leta. Sevilla je zaostal, Gonzales pa ga ni počakal, kar je vneslo v ekipo Kelmeja veliko nemira. Heras je prišel do etapne zmage - drugega Josebo Belokija je ugnal kar za 1:35 - in je prevzel vodstvo, a ga je potem izgubil prav v zaključnem kronometru do Madrida. Dirko je takrat dobil Aito Gonzales.


Vuelta 2008, 13. etapa: San Vicente de la Barquera - Alto de l’Angliru, 209 km
Zmagovalec etape: Alberto Contador
Končni zmagovalec: Alberto Contador
Povzetek: To je bilo leto, ko Alberto Contador ni smel braniti zmage na Touru. Zato pa je dobil Giro in potem vse moči usmeril v priprave na Vuelto. Pred 13. etapo je vodstvo branil Egoi Martinez, za njim pa kolesarja Astane - Leipheimer in Contador. Španec je potreboval moral napadati in to je tudi storil. Najprej s pomočjo Valverdeja in Rodrigueza, potem pa še sam. To je bil prepričljiv nastop. Dobrih 43 minut je potreboval za vzpon in etapo dobil z 42 sekundami prednosti pred Valverdejem. Contador je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, ki ga do konca dirke ni več izpustil iz rok, pa čeprav se mu je Leipheimer, sicer klubski kolega pri Astani na koncu približal na vsega 31 sekund.


Vuelta 2011, 15. etapa: Aviles - Alto de l’Angliru, 144 km
Zmagovalec etape: Wout Poels (Juan Jose Cobo)
Končni zmagovalec: Chris Froome (Juan Jose Cobo)
Povzetek: Po poškodbi in odstopu na Touru je bil na dirki po Španiji Bradley Wiggins med favoriti in proti Angliruju je branil vodstvo. Na tem vzponu pa je blestel Juan Jose Cobo. Hitro je napadel, medtem ko je Chris Froome vztrajal ob kapetanu. Cobo je prehitel tudi napadlnega Igorja Antona in se na koncu veselil zmage z desetim najhitrejšim časom do zdaj. Wout Poels je bil prvi izmed trojice zasledovalcev, ki so zaostali za 48 sekund. Tu je bil tudi Chris Froome, medtem ko je Wiggins zaostal za 1:21. Cobo je dobil tudi dirko, a so mu zmage naknadno zaradi nepravilnosti v potnem listu odvzeli, tako da je Vuelto kasneje dobil Froome, etapo do Angliruja pa Poels.


Vuelta 2013, 20. etapa: Aviles - Alto de l’Angliru, 142 km
Zmagovalec etape: Kenny Elissonde
Končni zmagovalec: Chris Horner
Povzetek: Potem ko je po osmih dneh nošenja rdeče majice v 19. etapi Vincenzo Nibali izgubil vodstvo v skupnem seštevku, je bilo jasno, da bo o zmagovalcu Vuelte odločal Angliru. Prvič je bil na sporedu v 20. etapi. orej, dan pred koncem. Takrat 41-letni Chris Horner je branil vsega tri sekunde prednosti pred Nibalijem. To je bil dan, ki ga je najbolje izkoristil Kenny Elissonde. Francoz je prišel do etapne zmage, a pravi boj za končno se je odvijal za njim. Nibali je res večkrat poskusil z napadom in je imel ob sebi po odlični taktični vožnji še dva pomočnika Prav na najstrmejšem odseku je večkrat pospešil, a je imel Horner vedno pripravljen odgovor. Na koncu sta kolesarila v megli in videlo se je, da je Nibali ostal brez moči, tako da je tudi popustil. Za Hornerjem - ta je vzpon premagal v dobrih 43 minutah, kar še danes velja za drugi čas vseh časov - je zaostal za 28 sekund, v skupnem seštevku pa je Američan Italijana ugnal za 37 sekund.


Vuelta 20117, 20. etapa: Corvera de Asturias - Alto de l’Angliru, 117 km
Zmagovalec etape: Alberto Contador
Končni zmagovalec: Chris Froome
Povzetek: Dan pred koncem Vuelte je bilo bolj ali manj jasno, da bo vodilnemu Chrisu Froome težko kdorkoli prevzel rdečo majico. Je pa Alberto Contador želel kariero končati v stilu, tako da je s Jarlinsonom Pantanom in Enricom Masom napadel na spustu pred Anglirujem. Potem se je začela dolga pot proti cilju. Večje prednosti si Contador ni privozil, v drugem delu klanca pa je ostal sam. Kljub vsemu mu je uspel opriti do etapne zmage. Prestižne. Za konec kariere. Tik za njim je imel Froome vse pod nadzorom. S pomočnikom Poelsom sta na drugem in tretjem mestu zaostala za vsega 17 sekund. Froome je tako dobil tudi dirko po Španiji.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ