Znameniti Tourmalet za začetek in prava gorska etapa

Znameniti Tourmalet za začetek in prava gorska etapa
09.07.2016 AVTOR: D. Z.
Drugi dan v Pirenejih bo na dirki po Franciji precej težji od prvega. Kolesarji bodo morali premagati kar štiri kategorizirane vzpone.

Osma etapa na dirki po Franciji bo že tista prava gorska. Sicer še ne povsem ekstremno zahtevna, pa vendarle dovolj, da bi lahko videli še kakšnega kolesarja, ki bi izgubil možnosti za visoko mesto v skupnem seštevku. Pau bo gostil start, cilj pa Bagneres de Luchon. Etapa bo dolga 184 kilometrov. Kolesarji bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone.

Prvih 60 kilometrov bo ravninskih in takoj po začetku vzpenjanja na prvi kategoriziran klanec bo na sporedu leteči cilj. Tu lahko pričkakujemo boj tistih, ki želijo osvojiti zeleno majico. Če seveda ne bo v ospredju že prevelika skupina ubežnikov. Potem pa se bo začelo zares. Najprej kar najtežji vzpon dneva. Govorimo o klancu Col du Tourmalet, ki je označen kot vzpon ekstra kategorije. Vrh je na 2115 metrih nadmorske višine, gre tudi za najvišjo točko v Pirenejih.

Klanec je dolg kar 19 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 7,4 %. Na vrh bodo kolesarji prišli po 86 prevoženih kilometrih. Sledil bo spust in lažji vzpon druge kategorije. Na vrh 1564 metrov visokega Hourquette d'Ancizana (dolžina 8,2 km, povp naklon 4,9 %) bodo kolesarji prispeli na 129 kilometru. Potem pa še dva vzpona prve kategorije. Po 148 kilometrih bo vrh 1580 metrov visokega vzpona Col de Val Louron Azet.

Vzpon je dolg 10,7 km, povprečni naklon pa znaša 6,8 %. Sledil bo spust v Loudenvielle in še zadnji vzpon dneva. Ta je precej bolj poznan. Govorimo o 1569 metrov visokem Peyresourdu. Vzpon je dolg 7,1 km, povprečni naklon pa znaša 7,8 %. Na vrh bodo kolesrji prišli po 168 prevoženih kilometrih. Sledil bo samo še spust v mestu Bagneres de Luchon, ki v zadnjih letih kar pogosto gosti starte ali cilje etap.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ