Znane podrobnosti: Lampre bo prva kitajska ekipa v WorldTouru, kaj bo s kolesarji?

Znane podrobnosti: Lampre bo prva kitajska ekipa v WorldTouru, kaj bo s kolesarji?
05.09.2016 AVTOR: Matej Zalar
Licenco Lampreja je odkupilo kitajsko podjetje TJ Sport in pošteno dokapitaliziralo ekipo, ki bo v prihodnji sezoni prva kitajska ekipa z WorldTour licenco. Bosta v njej tudi Kump in Mohorič?

Letošnjo kolesarsko tržnico so zaznamovali razpadi starih ekip, nastanki novih in množične selitve kolesarjev, med njimi tudi največjih imen. Potem ko je bahrajnski princ objavil, da bo financiral ekipo Bahrain, Merida pa se mu bo pridružila kot sponzor in zagotovila kolesa.

Nekaj časa ni bilo povsem jasno, kaj bo z ostanki Lampreja, ki je v lasti italijanske družine Galbusera. Podjetje niti ne potrebuje dodatne reklame, ki jo prinaša sponzorstvo profesionalne ekipe, a so zaradi svoje ljubezni do kolesarstva vse do danes ostali povezani s tem športom in sponzorirali ekipo.

Po odhodu Meride se je nekaj časa ugibalo o tem, da bo po menedžerju Brentu Copelandu še Giuseppe Saronni odšel v Bahrajn in zapustil Italijane, ki bi nato ustanovili le še kontinentalno ekipo. A so situacijo rešili (ali pa zapletli, odvisno od vidika) kitajski vlagatelji, ki so v moštvo vložili svež kapital. Gre za skupino TJ Sport Consultation, ki bo prispevalo večino denarja, tudi Lampre pa bo ostal sponzor ekipe. Licenca bo tako kitajska, s čimer bodo Kitajci dobili prvo ekipo v zgodovini v WorldTouru, a TJ Sport ne bo lastnik ekipe. Pomembno je, da lastniki ostanejo enaki, saj se tako ohranijo tudi pogodbe z obstoječimi kolesarji.

Colnago bo zagotovil kolesa, Champion System pa oblačila

Cilj ekipe je vzgajanje mladih kitajskih kolesarjev in promocija kitajskih proizvajalcev v svetu. Tako bo oblačila ekipi zagotovilo podjetje Champion System, ki je prav tako kitajsko, v naslednjih letih pa naj bi priložnost v ekipi dobilo več mladih kitajskih kolesarjev. Kje točno bodo našli dovolj kvalitetne kolesarje, pa zaenkrat ostaja uganka. Po odhodu Meride se je ekipa znašla brez opremljevalca koles, a so hitro našli novega kandidata. V prihodnji sezoni bodo njihovi kolesarji vozili kolesa Colnago.

Giuseppe Saronni je podpisal pogodbo s podjetjem TJ Sport, zato je to postalo naslednik licence ekipe Lampre-Merida in posledično tudi kolesarjev, ki imajo še veljavno pogodbo z ekipo. To je vsaj nekoliko prekrižalo načrte Milanu Erženu pri snovanju zasedbe Bahrain Meride, saj si je želel pripeljati še Louisa Meintjesa, Mateja Mohoriča in nekaj mladih italijanskih kolesarjev. Vsaj nekateri izmed njih bodo zagotovo ostali z novo kitajsko ekipo, a je Saronni glede imen še skrivnosten. Tudi za slovensko javnost bo dogovor zelo pomemben, saj bo od njega odvisno, kje bosta v prihodnje dirkala Matej Mohorič in Marko Kump.

WorldTour bo drugo leto izgledal precej drugače

V Lampreju (novo ime ekipe je zaenkrat še neznano) so že pred prihodom Kitajcev podaljšali pogodbo z Diegom Ullisijem, ki jim bo prinesel dovolj točk, da se bodo zanesljivo uvrstili med 16 najboljših ekip v prihodnji sezoni. Po nekaj letih bodo WorldTour točke spet postale pomembne, saj bo za licenco najvišje ravni kandidiralo 17 ekip, tako da bo ekipa z najmanj osvojenimi točkami morala nastopati s prokontinentalno licenco.

Kadrovanje novonastale Bahrain Meride in po novem kitajskega Lampreja bo zelo vplivalo na podobo kolesarske tržnice, a prvič po nekaj sezonah je v karavani več novih ekip kot tistih, ki se od kolesarstva poslavljajo. Med novince lahko štejemo tudi ekipo Bora – Hansgrohe, saj bo z večjim proračunom in Petrom Saganom to povsem drugačna ekipa od tiste, ki smo jo spremljali v preteklih sezonah.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ