Zvezda Bessegesa letos gosti kar tri zmagovalce dirke po Franciji

Zvezda Bessegesa letos gosti kar tri zmagovalce dirke po Franciji
02.02.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Petdnevna etapna dirka Etoile de Besseges se letos ponaša z najbolj zvezdniško zasedbo doslej, v departmaju Gard v Franciji bodo sezono začeli tudi Vincenzo Nibali, Geraint Thomas in Egan Bernal.


Geraint Thomas bi moral biti kapetan Ineosa, a je po odpovedi dirke v Valencii na štartni listi Bessegesa tudi Egan Bernal. Oba sicer napovedujeta, da bosta v Franciji predvsem gradila tekmovalno formo za glavne cilje sezone. 

Etapna dirka Etoile (zvezda) de Besseges (UCI 2.1) se začenja v sredo (3.2.) in bo trajala do nedelje. Dirka je v prvi vrsti namenjena šprinterjem in kolesarjem za klasike, ki se borijo za skupno zmago, letos pa so prireditelji na štart privabili tudi velike zvezdnike etapnih dirk. Med njimi so trije bivši zmagovalci dirke po Franciji - Egan Bernal, Geraint Thomas in Vincenzo Nibali, ki bodo imeli letos nekoliko več možnosti za skupno zmago.

Letošnja dirka bo potekala po novembrski smrti direktorja dirke Rolanda Fangilla, ki je umrl zaradi koronavirusa. Njegova hčerka Claudine je odločena, da bo v spomin na očeta nadaljevala z organizacijo zvezde Bessegesa, letos pa bo imela na štartu kar 11 ekip iz svetovne serije in 22 ekip skupno.

Prvič bo v barvah AG2R - Citroena nastopil še vedno aktualni olimpijski prvak Greg van Avermaet, prihajajo vsi najboljši francoski šprinterji razen Arnauda Demara (Bouhanni, Sarreau, Coquard, Laporte) in nekaj mednarodnih zvezdnikov šprinta - John Degenkolb, evropski prvak Giacomo Nizzolo, nekdanji svetovni prvak Mads Pedersen in Pascal Ackermann.

Letošnja zasedba je še močnejša tudi zato, ker so španski prireditelji odpovedali petdnevno dirko po Valencii, ki bi morala potekati v istem terminu, zato je kar nekaj zvenečih imen Valencio zamenjalo za Francijo.

Odločilni tretja etapa in kronometer

Prva etapa dirke bo razgibana, v zaključku pa kolesarje čaka krajši strm vzpon, ki bo za šprinterje najbrž pretežak. Lani je tam zmagal Alexys Brunel, letos pa med favorite zagotovo sodijo Pedersen, Alberto Bettiol, van Avermaet in vsaj še Tim Wellens, ki je dobro dirkal v Marseillu, takšni zaključki pa so mu pisani na kožo.

Za Vincenzom Nibalijem je slaba sezona 2020, v letošnji pa napoveduje, da bo na vsaki dirki štartal na zmago. Spremenil je tudi način treninga in ima za sabo precej bolj intenzivne priprave v zimskem obdobju.

Druga etapa bo šprinterska, v tretji pa so se prireditelji poklonili Raymondu Poulidorju, zato bo imela več kot 3000 višinskih metrov in bo najboljša priložnost za hribolazce, da naredijo razliko. V četrti etapi naj bi odločal šprint, za skupno zmago pa bo odločilna nedeljska 10,7 kilometra dolga vožnja na čas.

Lani je v Bessegesu zmagal Benoit Cosnefroy, tudi letos pa lahko pričakujemo, da bodo Francozi na domačih tleh najbolj motivirani, da sezono začnejo z zmago.

Celotno štartno listo dirke si lahko ogledate tukaj. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ