Zvezdniki na dveh frontah

Zvezdniki na dveh frontah
14.02.2012 AVTOR: D. Z.
Kolesarska sezona je že v polnem teku in zdaj je že čas, ko s sezono začenjajo tudi največji zvezdniki. Tako bomo na dveh bližajočih se dirkah ? dirka po Omanu in dirka po Algarveju ? lahko občudovali številne vrhunske kolesarje.

DIRKA PO OMANU
Na startnih listah ne ene ne druge dirke ni slovenskih kolesarjev, vendar bo konkurenca zelo huda. Na dirki po Omanu, ki spada v ekstra kategorijo, se očitno obeta pravi kolesarski praznik. Dirka, šele tretja v zgodovini, bo potekala od 14. do 19. februarja. Lanski zmagovalec Robert Gesink zmage ne bo branil, zato pa se bodo na startu pojavili številni zvezdniki.

Omenimo najprej sprinterje. Po dirki po Katarju bomo spet lahko občudovali pospeševanja Toma Boonena, Marka Cavendisha, Tylerja Farrarja, Marcela Kittla, Matthewa Gossa, Andree Guardinija, Denisa Galimzjanova in Andreja Greipla. Presenetiti jih bodo poskušali kolesarji, kot so Peter Velits, Peter Sagan, prvi zmagovalec te dirke pred dvema letoma Fabian Cancellara in tudi Sylvain Chavanel.

Ker pa na dirki ne bo kronometra, bodo možnosti za skupno zmago imeli predvsem hribolazci, kot so Andy Schleck, Joaquim Rodriguez in Italijan Vincenzo Nibali. Izmed šestih etap bo najtežja predzadnja, torej peta, ki se bo končala na vrhu vzpona na Jabal Al Akhdar oziroma na Zeleni gori. Med bolj poznanimi kolesarji, ki so na startni listi, lahko omenimo še nekdanjega svetovnega prvaka Alessandra Ballana, ki bo nosil številko ena, ter njegova klubska kolega Martina Kohlerja in mladega Taylorja Phinneyja.

Pozabiti ne smemo niti na Sandyja Casarja, Arnolda Jeannessona, Davida Millarja in ne na lanskega zmagovalca klasike Pariz-Roubaix Johana Van Summerena. Omenimo lahko še Christiana Vandeveldeja, Stuarta O'Gradyja, Gregoryja Hendersona, Berta Grabscha, Dennisa Van Windna … Ob Andyju Schlecku in Fabianu Cancellari pa bosta vozila tudi zelo močna Jakob Fuglsang in Jaroslav Popovič.

Greipel najmočnejši
Medtem se je prva etapa dirke po Omanu že končala. Etapo je zaznamovala četverica ubežnikov. Ignatijev, Wyss, Jiao in Lemair so si sicer privozili že več kot pet minut in pol prednosti, vendar to ni bilo dovolj. Ignatijev je zdržal najdlje, vendar so bili sprinterski vlaki prehitri. Zmagovalca je določil ciljni sprint in že pete zmage v letošnji sezoni se je veselil Nemec v dresu belgijskega moštva Lotto Belisol Andre Greipel. Premagal je mladega Rusa Denisa Galimzjanova in Tylerja Farrarja. Marcel Kittel je zasedel četrto mesto. Sledili so še Peter Sagan, Nacer Bouhann, Daniel Oss in Andrea Guardini.

DIRKA VOLTA AO ALGARVE
Dirka po Algarveju, ki spada v prvo kategorijo, bo na kožo pisana nekoliko drugačnim kolesarjem. Imela bo pet etap, začela se bo 15. februarja, končala pa 19. februarja. Za razliko od dirke po Omanu, bo tukaj na sporedu tudi dobrih 25 kilometrov dolga posamična vožnja na čas. To je še posebej spodbuden podatek za kolesarja, ki bo lanski zmagi v čast letos nosil številko ena.

To je Nemec, svetovni prvak v kronometru Tony Martin, ki je lani premagal Alberta Contadorja. Španec je bil najboljši leta 2009 in 2010, leta 2008 pa je bil najboljši Stijn Devolder. Da gre za dirko z izjemno tradicijo, prva je bila organizirana daljnega leta 1936, dokazujejo tudi nekatera imena zmagovalcev te preizkušnje. Med drugimi zasledimo imena, kot so Alessandro Petacchi, Floyd Landis, Alex Zulle, Melchor Mauri …

Pred temi so bolj ali manj prevladovali predvsem domačini Portugalci, ki pa bodo letos do zmage prišli zelo težko. Poleg Tonyja Martina sta tu še Andreas Kloeden in Tiago Machado iz RadioShacka. Tudi Movistar bo nastopil z izjemno močno ekipo. Sicer brez Alejandra Valverdeja, vendar z Davidom Arroyom, Jonathanom Castroviejom in Ruiom Costo.

Pravzaprav vsaj z delom ekipe, ki bo nastopila tudi na Touru bo na Portugalsko pripotovalo moštvo Sky. Christopher Froome (2. Mesto na lanski Vuelti) bo nosil številko 31. Družbo mu bo delal mladi, a izjemni Norvežan Edvald Boasson Hagen. Poleg Thomasa Lovkvista pa bo svojo pripravljenost preizkusil prvi Skyjev adut za skupno uvrstitev na Touru Bradley Wiggins. Rabobank bo med drugimi pripeljal Larsa Booma, Mattija Breschla in Španca Luisa Leona Sancheza.

Tekmovalni ritem bosta izkusila še dva specialista za težke etapne preizkušnje Belgijec Jurgen Van Den Broeck in Irec Nicholas Roche. Omeniti moramo še tri kolesarje zvezdniškega moštva BMC. Gre za specialista za prologe Brenta Bookwalterja, mladega kolesarja, pred katerim naj bi bila blesteča kariera na najtežjih etapnih dirkah Tejayja Van Garderna, ter za specialista za enodnevne klasike Grega Van Avermaeta. V sprintih bosta svoje priložnosti iskala Heinrich Haussler in Kenny Van Hummel.

Saxo Bank bo pripotoval z zmagovalcem lanske dirke po Flandriji Nickom Nuyensom. Tudi prej omenjeni Devolder bo na startu, in sicer v dresu Vacansoleila, kjer bosta tudi Johnny Hoogerland in olimpijski podprvak v kronometru Gustav Erik Larsson. A še bi lahko naštevali … Jasno je namreč, da tisti pravi favoriti na teh dirkah še vedno niso v najboljših formah, zato jih lahko marsikateri kolesar iz »druge linije« še prehiti.

foto: sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ