Zvezdniški Dauphine takoj napet

Zvezdniški Dauphine takoj napet
09.06.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Začela se je dirka Criterium du Dauphine. Razgibano etapo je dobil Edvald Boasson Hagen. V čsau zmagovalca tudi Jan Tratnik, eden izmed treh Slovencev na dirki.

Začela se je prestižna dirka Criterium du Dauphine, ki za mnoge kolesarje predstavlja zadnjo pripravo na dirko po Franciji. Na startu so številni zvezdniki, kot so Froome, Pinot, Alaphilippe, Romain Bardet, Tom Dumoulin, Michal Kwiatkowski, Adam Yates, Nairo Quintana, Steven Kruijswijk, Warren Barguil, Andre Greipel, Wout Van Aert, Richie Porte, Daniel Martin, Philippe Gilbert, Jakob Fuglsang, Sam Bennett, Nacer Bouhanni, Michael Woods, …

Na dirki pa so tudi Luka Mezgec, Jan Tratnik in Luka Pibernik. Že prva etapa je bila nadvse zahtevna. Kolesarji so morali premagati vzpon prve kategorije, dva vzpona druge kategorije in še po vzpon tretje in četrte kategorije. Aurillac je gostil start, cilj pa po 142 kilometrih dirkanja Jussac. Kmalu je prišlo do pobega, ubežno skupino pa so sestavljali:

Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Magnus Cort (Astana), Niklas Eg (Trek-Segafredo), Fabien Doubey (Wanty-Groupe Gobert), Casper Pedersen (Sunweb) in Julien Vermote (Dimension Data). Po 50 kilometrih so imeli ubežniki dobre tri minute prednosti. Prava akcija se je začela v zadnjih 40 kilometrih. Na zadnjem vzponu dneva Cote de Roquenatou (3,7 km, 6,7 %) so pobudo prevzeli kolesarji moštva Deceuninck Quick Step. Sprinterji so zaostali.

Pod vrhom vzpona se je dvema preživelima ubežnikoma Cortu in Naesnu uspel pridružiti mladi Bjorg Lambrecht. Sledil je lov kolesarjev Mitchelton Scotta. V skupini je bilo še vsega okrog 60 kolesarjev. Seveda vsi favoriti za končni uspeh. Boj za zmago pa je bil nadvse zanimiv. Brez pravih sprinterjev so mnogi upali na uspeh. Ubežnike je glavnina ujela vsega šesto metrov pred ciljem.

Julian Alaphilippe je opravil ogromno dela za Philippa Gilberta in zdelo se je, da bo Gilbert prišel do zmage. A tokrat je bil boljši Edvald Boasson Hagen, ki je v sprintu prišel iz ozadja. Boasson Hagen je ekipi Dimension Data priboril šele četrto zmago v sezoni. Drugi je bil Gilbert, tretji pa Van Aert. Jan Tratnik je etapo končal na 61. mestu, a v času zmagovalca. Luka Mezgec je bil 105., Luka Pibernik pa 128.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ