Zvezdniški UAE Tour pred vrati

Zvezdniški UAE Tour pred vrati
23.02.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Težko bi še kakšna krajša etapna dirka zbrala več zvezdniških imen na startu kot UAE Tour. Med njimi tudi Primož Roglič, Jan Tratnik in Luka Mezgec.

Brajkovič naš najboljši
Dirko UAE Tour smo v preteklih letih spremljali pod imenom Abu Dhabi Tour. V preteklih štirih izvedbah so se v skupnem seštevku zmage veselili Alejandro Valverde, Rui Costa, Tanel Kangert in Esteban Chaves. Najboljšo slovensko uvrstitev je dosegel Jani Brajkovič, ki je leta 2016 dirko končal na četrtem mestu. Z letom 2017 je dirka stopila v najvišjo kategorijo, torej World Tour.

Roglič začenja sezono
Organizatorjem je letos uspelo pritegniti številne izjemne kolesarje. Po padcu na dirki v Kolumbiji je moral nastop sicer odpovedati Christopher Froome, a konkurenca je izjemna. Tu bodo sezono začeli Primož Roglič, Vincenzo Nibali in Tom Dumoulin, ki bodo veliki tekmeci tudi na dirki po Italiji. Številko ena bo nosil svetovni prvak Alejandro Valverde, ki v mavrični majici v letošnji sezoni še nima zmage, tu pa bo branil lansko.

Izjemna zasedba
Letos odlično Astano bo vodil Gorka Izagirre, pri Trek Segafredu bo glavni mož največja okrepitev pred letošnjo sezono Richie Porte. Na startni listi so tudi Michal Kwiatkowski, Dan Martin, Rui Costa, Ilnur Zakarin, Roman Kreuziger, Bauke Mollema, Gianni Moscon, Rohan Dennis, Tony Martin, Louis Meintjes, Wilco Kelderman, Pierre Latour … Pričakujemo lahko tudi obračune vrhunskih sprinterjev.

Najprej ekipna vožnja na čas
Prijavljeni so Marcel Kittel, Fernando Gaviria, Mark Cavendish, Elia Viviani, Caleb Ewan, Alexander Kristoff, Sam Bennett, Phil Bauhaus … In, kakšna bo trasa dirke, ki se sicer začne v nedeljo, 24. februarja? Nadvse pestra in razgibana. Vse skupaj se bo začelo v Al Hudayriatu. Tam bo najprej na sporedu 16 kilometrov dolga ekipna vožnja na čas. Naslednji dan bo na sporedu sprinterska etapa.

Dva ciljna vzpona
Potem pa že 179 kilometrov dolga preizkušnja s ciljnim vzponom na Jebel Hafeet na 1024 metrih nadmorske višine. Naslednja etapa bo dolga kar 205 kilometrov, v zaključku pa bo razgibana. Cilj bo gostil Hatta Dam. Peta etapa se bo končala v Khor Fakkanu. Tik pred ciljem bo krajši vzpon, ki bi lahko poskrbel, da bi kdo izmed sprinterjev izgubil možnosti za zmago. 180 kilometrov dolga šesta etapa bo odločilna. Večji del bo ravninsk, sledil pa bo ciljni vzpon na Jebel Jais na 1325 metrih nadmorske višine. Zadnja etapa bo spet sprinterska.

Etape na dirki UAE Tour
Nedelja, 24.2.2019, 1. etapa: Al Hudayriat Island – Al Hudayriat Island, 16 km
Ponedeljek, 25.2.2019, 2. etapa: Yas Island – Abu Dhabi Big Flag, 184 km
Torek, 26.2.2019, 3. etapa: UAE University – Jebel Hafeet, 179 km
Sreda, 27.2.2019, 4. etapa: Palm Jumeirah – Hatta Dam, 205 km
Četrtek, 28.2019, 5. etapa: Flag Island – Khor Fakkan, 181 km
Petek, 1.3.2019, 6. etapa .Ajman – Jebel Jais, 180 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ